Vannkefir er en nydelig probiotisk drikk som er et godt alternativ til brus. Vannkefir smaker nydelig friskt og kan tilsettes forskjellige smaker som sitron, bær, ingefær eller mange andre forskjellige smaker som kun fantasien setter sperrer for. Nyt gjerne vannkefir som et alkoholfritt alternativ til maten og på denne måten får du i deg masse gunstige probiotiske bakterier.
Slik lager du vannkefir:
Ingredienser:
- 1 liter vann
- 4 ss økologisk uraffinert rapadurasukker
- en neve økologiske rosiner (MÅ være sulfatfri)
- en skive økologisk sitron
- 1-2 ss vannkefirkorn (starkultur til vannkefir)
Det første du må gjøre er å få tak i vannkefirkorn, enten fra noen som har vannkefir fra før av, eller så kan du kjøpe dette her hos oss.
Kefirkorn:
Kefirkorn er krystaller laget av symbiotisk kultur av bakterier og gjærsopper som ble holdt sammen i en biofilm av polysakkaridmatrix som bakteriene selv produserer. I optimalt klima vil denne bakterie- og gjærkulturen spise sukker, og formerer seg slik at det blir produsert probiotiskebakterier og organiske syre i væsken. Les mer her for å lære om hva slags mikroorganismer det kan være i vannkefir.
Finn fram en glasskrukke, feks et Fidoglass eller et Norgesglass og fyll dette med en liter friskt vann. Deretter heller du i 4 spiseskjeer med økologisk uraffinert rapadurasukker (da blir det best resultat).
Rør litt rundt i glasset til det meste av rapadurasukkeret har løst seg opp i vannet.
Kutt en skive økologisk sitron (bør være økologisk pga at du skal ha med skallet, hvis du ikke får tak i økologisk sitron må du ihvertfall ta av skallet på sitronen) og ha denne oppi sukkervannet. Hiv i en neve økologiske rosiner (disse MÅ være sulfatfrie, ellers vil hele batchen bli ødelagt og lukte veldig vondt).
Så hiver du oppi vannkefirkornene…
og skrur igjen lokket. Bruker du Fidoglass eller Norgesglass er det viktig at du ikke bruker gummistrikken slik at trykket får slippe ut.
Kefirkornene vil vanligvis synke til bunns i glasset.
La vannkefirblandingen stå og fermentere i romtempereatur i ca 1-2 døgn (avhengig av hvor varmt det er hjemme hos deg og hvor søt du vil ha den). Du kan se at kefirkornenen vil flyte opp og ned i blandingen, dette er fordi det produseres Co2 som fanges i kornene som deretter får kornene til å flyte opp.
Ganske morsomt å se på.
Etter 2 døgn siler du vannkefiren. Et lurt triks er å helle litt fort en liten klunk slik at alle rosinene faller ut, men meste parten av kefirkornene blir værene i glasset. På denne måten er det enklere å få ut rosinene uten at du slipper å sorter rosinene og alle vannkefirkornene. (Unntaket er hvis du er Askepott og har 100 duer som kan gjøre det for deg da)
Enkelt og greit fjernes rosinene. Sitronskiven og rosinene har nå gjort jobben for denne batchen med kefir. Disse går i komposten eller matavfallsposten (den grønne posen).
Sil av resten av vannkefirblandingen.
I silen sitter du igjen med bare kefirkorn. Hvis det er noen sitronstener, fjerner du disse. Kefirkornene er nå klare for å lage en ny runde med vannkefir.
Hell deretter vannkefiren på glassflasker som tåler trykk. De brune flaskene med patentkork fra Bryggselv bruker vi selv, og de tåler mye trykk. Hvis du ønsker kullsyre i vannkefiren, kan du etterfermentere vannkefiren ved å la flaskene stå i romtemperatur et døgn slik at Co2 blir fanget i væsken. Ønsker du i tillegg en annen smak kan du ha i noen frosne bær i eller en kanelstang. Ønsker du en vannkefir som smaker ingefærøl, kan du raspe litt frisk ingefær og ha dette i flasken. For å få den fine røde fargen under, må du bruke en håndfull mørke bær, som feks blåbær, solbær eller aronia som er brukt i denne oppskriften.
Vannkefir nytes avkjølt som tørstedrikke.
Foto: Sadie
Tekst: Kim
Jeg kjøpte nylig vann kefir start sett, og jeg må si det ble liv i den. Jeg har nå satt min aller første batch til fermentering. Når du tar den ferdige vannkefiren over i flaske og har i bær for å smaksette, fjerner du dette igjen ? Bruker du hele bær eller moser du dem ?
Vi pleier å fjerne bærene når vi skal drikke det. Du trenger ikke mose bærene, men bruke hele. Noen spiser også bærene.
Jeg var ikke klar over at kefirkornene måtte aktiveres først. Så jeg har tatt dem oppi med vann, rapdurasukker, sitronskive og rosiner. Vil kornene fortsatt aktiveres i løpet av 3 dager i denne blandingen, eller har jeg ødelagt dem?
Det burde nok gå fint, Anette.
Hvis kefir kornene ikke danser opp og ned er de da ødelagt? Hvordan vet jeg om de funker?
Hei Maren,
Neida, vannkefirkornene er ikke ødelagt selv om de ikke danser opp og ned. Det er kullsyre som dannes som får de til å danse litt. Vanligvis er det enklere å få til kullsyre ved å etterfermentere.
Du vet at vannkefirkornene fungerer dersom væsken blir lysere og mindre søt etter å ha stått på kjøkkenbenken i 1-2 døgn 🙂
Lykke til!
Hilsen Therese
Hva gjør jeg med kornene dersom jeg ikke vil bruke dem på en stund?
Hei Aud Marit,
Dersom du ikke skal bruke vannkefirkornene på en stund anbefaler vi at du setter de i et glass i kjøleskapet med vann og sukker.
Der kan de holde seg lenge, men vi anbefaler at du fyller på med litt ekstra sukker innimellom (hver 1-2 uker kanskje) slik at de har nok å spise. De kan være litt daffe når du tar de ut igjen, men kvikner som regel godt til igjen etter 1-2 runder med vannkefirlaging igjen.
Hilsen Therese
Hei. Jeg vil gjerne kjøper vannkefir kornet fra dere. Jeg bor på Naersnes, 40 min sør fra Oslo. Vil gjerne starte med 40g.
Takk.
Mvh
Minie Ramasamy
Hei Minie,
Vannkefirkorn får du kjøpt her: https://naturligliv.no/mat-tilskudd/startkulturer/vannkefir-startkultur-cultures-for-health
Hilsen Therese
Kornene som lagres i kjøleskapet, hvordan få dem til å vokse?
Kan man bruke sukrin sukker?
Ferdig drikk kan den lagres kaldt på tette flasker lenge?
Hei Lillian,
Den beste måten å få vannkefirkornene til å vokse på er å bruke de. Står de i kjøleskapet trenger de å få litt ekstra sukker i ny og ne (hver 1-2 uke).
Du kan ikke bruke sukrin, siden vannkefirkornene trenger ekte sukker for å vokse. Du kan bruke rapadura sukker eller rårørsukker.
Personlig synes jeg vannkefiren smaker best innen 1 uke etter at den er ferdig laget 🙂
Hilsen Therese
Jeg lurer på hva man gjør med kornene hvis man ikke vil lage en ny batch med en gang. La dem ligge i reint vann? sukkervann? romtemperatur eller kjøleskap?
Hei Hilde,
Dersom du vil vente litt før du lager neste batch bør du legge vannkefirkornene i litt sukkervann i kjøleskapet. Fyll på med litt ekstra sukker innimellom.
Hilsen Therese
Hva om de er blitt litt daffe 🙂 ikke så mye liv i de 🙁
Hei Britt,
Hva slags sukker bruker du? Hvis de har blitt litt daffe kan det være fint å prøve å bytte ut sukkertypen til f.eks. rapadura sukker eller rårørsukker. De bør heller ikke stå og fermentere lengre enn 48 timer, da risikerer de å sulte og kan bli ganske daffe.
Lykke til!
Hilsen Therese
hvis de har vært utsatt for trykk, kan de bli ødelagt? Jeg skulle ta med vannkefir som var helt nylaget med på jobb, og mistet all futt når jeg kom frem. Kan jeg da sette de på “spa” i kjøleskapet med sukkervann igjen også senere prøve på nytt? Eller må jeg kaste de?
Hei Jorunn,
Vannkefirkornene tåler en støyt, jeg ville prøvd med sukkervann i kjøleskapet og så forsøkt på nytt igjen 🙂
Lykke til!
Hilsen Therese
Hvordan skal kefirkornene oppbevares når de ikke er i bruk? Hvor mange ganger kan de brukes om igjen til ny vannkefir?
Hei Randi,
Når vannkefirkornene ikke er i bruk anbefaler vi at du legger de i et glass med vann og sukker i kjøleskapet. Husk å fylle på med litt ekstra sukker i ny og ned så de ikke sulter.
Hvis du passer godt på vannkefirkornene kan du bruke de til evig tid
Hilsen Therese
Må det være rosiner? Kan jeg bruke tørkede sukrede tranebær? Har ikke rosiner for øyeblikket….
Hei Unn.
Du kan prøve med tranebær også, bare dobbeltsjekk at de ikke er tilsatt sulfat. Dadler eller aprikos er også godt!
Håper det smaker!
Hilsen Therese 🙂
Vet du noe om kaloriinnholdet i kefirvann?
Hei Øyvind,
Det har jeg dessverre ikke noe konkret svar på til deg på. Da dette er avhengig av hvor mye sukker du har brukt, hvor lenge det har fermentert og hvor varmt det er på kjøkkenbenken din.
Ferdig vannkefir du får kjøpt i butikken har ca 3-4g sukker pr dl hvis jeg husker riktig. Du kan jo kjøpe en flaske å sammenlikne med den du lager selv?
Hilsen Therese
Hvordan kan jeg regulere restsødmen i den ferdige vannkefiren? Hvor lav kan den bli (i gram per hundre gram kefir)?
Jeg har diabetes og trenger at blir så lavt som mulig, slik at jeg kan smaksette med bær som har lav glykemisk indeks.
Hei,
Hvis du ønsker å ha minst mulig restsødme vil jeg anbefale deg å fermentere i 48 timer på benken med vannkefirkornene i og deretter etterfermentere på benken med bær du vil bruke. Hvis du etterfermenterer lenge blir det stadig mindre restsukker, men merk at det kan bli litt alkoholdannelse dersom det står veldig lenge.
Du kan jo også måle blodsukkeret ditt før og etter inntak for å se om det er for mye sukker for deg 🙂
Lykke til!
Hilsen Therese
Hei! Kan jeg bruke vanlige Sunmaid rosiner?
Hei Randi,
Så lenge de ikke inneholder sulfat så kan du det ja. 🙂
Lykke til!
Hilsen Therese
Når man etterfermenterer for å tilsette smak og lage kullsyre, skal da flasken/glasset være helt tett? Eller skal man fortsatt ha tilgang på luft da?
Takk ?
Hei Cecilia,
For å lage kullsyre må flasken være tett. Det kan være lurt å lette litt på trykket innimellom hvis du lar den stå lenge til etterfermentering.
Vil også anbefale deg å holde en klut over toppen av flasken i tilfelle det er veldig stort trykk når du åpner. Jeg glemte det en gang jeg etterfermenterte med aronia bær og spruten stod i taket. Utrolig kjedelig å måtte vaske både tak og vegger! ?
Lykke til!
Hilsen Therese
Hei, hva vil “lenge” si? Er det 4 timer eller 24 timer eller 48 timer? 🙂
Hei Marie,
Jeg synes det er greit å åpne litt ihvertfall en eller to ganger i døgnet.
Vanligvis pleier jeg å etterfermentere i ett døgn eller to litt avhengig av temperatur osv.
Hilsen Therese
Hei! Jeg er helt ny på dette med å lage vannkefir så det dukker opp mange spm. Jeg fikk 2 små ss med kefirkorn på fredag og laget en sats med 1 l vann. To døgn etterpå silte og skylte jeg korna og laget en ny sats. I kveld har jeg laget den 3.omgangen og mengden korn hadde doblet seg. Jeg brukte alle, 4 gode ss, i en ny sats med 1 liter vann. Ser i oppskrifter at det skal være 2 ss til 1 l vann. Er det ok å bruke mer? Eller burde jeg doblet mengde vann, sukker og rosiner også?
Mvh Hilde
Hei Hilde,
Når mengden vannkefirkorn har doblet seg kan du gjerne doble mengden vann og sukker også.
Hvis det blir veldig mye vannkefirkorn i forhold til sukker og vann, blir den raskere syrlig/ferdig. Men hvis det blir litt kaldt der hvor vannkefiren din står, kan du gjerne øke nengden litt. Her er det ingen konkrete fasitsvar og bare å prøve seg frem.
Lykke til!
Hilsen Therese
Hvis jeg ønsker kullsyre i vannkefiren, står det å lese at jeg kan etterfermentere vannkefiren ved å la flaskene stå i romtemperatur et døgn slik at Co2 blir fanget i væsken. Hvis jeg ikke etterfermentere og bare setter flaskene rett i kjøleskapet, så er spørsmålet vil det da ikke dannes kullsyre? Og må jeg etterfermentere for å få andre smaker som ingfær og bær etc.?
Fermenteringsprosessen vil jo fortsette selv i kjøleskapet (bare mye saktere) så du kan få noe kullsyre der også, men det går jo mye raskere på kjøkkenbenken. For å få andre smaker anbefaler vi at du etterfermenterer ja. Det er ikke sikkert at vannkefirkornene trives like godt med masse forskjellig frukt i førstegangsfermenteringen, men hvis du har en del vannkefirkorn til overs kan du jo bare prøve! Ellers kan du jo også blande ferdig vannkefir med litt juice f.eks. da får du jo også smak på vannkefiren.
Lykke til!
Hilsen Therese
Hei.
Hvor mye må man drikke pr dag for å oppnå nok bakterier i tarmfloraen?
Hei,
Det finnes ingen anbefalt dose så vidt jeg vet når det kommer til vannkefir, kombucha og liknende.
Vi anbefaler bare å drikke det du har lyst på, og gjerne variere med forskjellige typer slik at du kan kose deg med et vidt spekter av deilige smaker og få litt ekstra gode bakterier på kjøpet.
Men det kan ho være lurt å ikke drikke veldig mye av gangen helt i starten, siden noen opplever litt magetrøbbel i forbindelse med det.
Hilsen Therese
Hei. Mitt kefirvann har de siste gangene begynt å lukte skikkelig vondt etter noen dager i kjøleskapet (lukter som vakumpakket kylling). Har du noen tanker om hva som har gått galt? Kan det være pga at kornene lå i tett glass en uke på hotell? Ellers gjør jeg som vanlig: 2ss kefirkorn, 4ss sukker, håndfull økologiske rosiner, 2skiver ølologisk sitron ig 1 l vann. Lar det stå i to døgn på kjøkkenbenken, så 1 døgn med etterfermiteting med frosen frukt( brukt eldorado sine frosne bringebær, før brukte jeg selvplukk fra hagen)
Hei Liv,
Høres ut som at du har fått en ubalanse i bakteriekulturen din. Husker du på å ta ut vannkefirkornene før du setter det til etterfermentering?
Ellers kan det være for mye eller for lite mineraler, eller gjærsopp fra rosinene.
Her er det mange tips du kan teste ut: https://www.culturesforhealth.com/learn/water-kefir/rehabilitating-water-kefir-grains/
Lykke til!
Hilsen Therese
Jeg har startet med å lage vannkefir, men etter at jeg har etterfermentert med litt ingefær og noen bringebær, spruter det ut av flasken. Jeg lufter ut etter et halvt døgn, men det hjelper ikke. Sitter igjen med en halv flaske til slutt. Mvh, Indiana Maarud.
Hei!
Jeg har nettopp satt mitt første glass med vannkefir. I forbindelse med dette lurer jeg på hvor lenge kefirkornene kan brukes, er det et maks antall ganger, eller kan de brukes utallige ganger så lenge de oppbevares i sukkervann mellom hver gang?
Hei,
Takk for mye nyttig informasjon.
Jeg har dessverre fått mugg på sitronene som ligger og flyter på toppen. Hva har jeg gjort feil?
Jeg har vært nøye med hygienen, så kanskje er det noe jeg har puttet i. Jeg har hatt i rosiner, ingefær, sitron og tørket blåbær,
Vennlig hilsen
Siri