Hvordan lage vannkefir?

Vannkefir

Vannkefir er en nydelig probiotisk drikk som er et godt alternativ til brus. Vannkefir smaker nydelig friskt og kan tilsettes forskjellige smaker som sitron, bær, ingefær eller mange andre forskjellige smaker som kun fantasien setter sperrer for. Nyt gjerne vannkefir som et alkoholfritt alternativ til maten og på denne måten får du i deg masse gunstige probiotiske bakterier.

 

vannkefir oppskrift

 Slik lager du vannkefir:

Ingredienser:

vannkefirkorn

Det første du må gjøre er å få tak i vannkefirkorn, enten fra noen som har vannkefir fra før av, eller så kan du kjøpe dette her hos oss.

 

Kefirkorn:

Kefirkorn er krystaller laget av symbiotisk kultur av bakterier og gjærsopper som ble holdt sammen i en  biofilm av polysakkaridmatrix som bakteriene selv produserer.  I optimalt klima vil denne bakterie- og gjærkulturen spise sukker, og formerer seg slik at det blir produsert probiotiskebakterier og organiske syre i væsken. Les mer her for å lære om hva slags mikroorganismer det kan være i vannkefir.

 

kefirkorn økologisk uraffinert sukker

Finn fram en glasskrukke, feks et Fidoglass eller et Norgesglass og fyll dette med en liter friskt vann. Deretter  heller du i 4 spiseskjeer med økologisk uraffinert rapadurasukker (da blir det best resultat).

vannkefir økologisk oppskrift

Rør litt rundt i glasset til det meste av rapadurasukkeret har løst seg opp i vannet.

vannkefir økologiske rosiner sitron

Kutt en skive økologisk sitron (bør være økologisk pga at du skal ha med skallet, hvis du ikke får tak i økologisk sitron må du ihvertfall ta av skallet på sitronen) og ha denne oppi sukkervannet. Hiv i en neve økologiske rosiner (disse MÅ være sulfatfrie, ellers vil hele batchen bli ødelagt og lukte veldig vondt).

vannkefir kefirkorn økologiske rosiner

Så hiver du oppi vannkefirkornene…

vannkefiroppskrift norgesglass økologisk

og skrur igjen lokket. Bruker du Fidoglass eller Norgesglass er det viktig at du ikke bruker gummistrikken slik at trykket får slippe ut.

vannkefirkorn økologisk norgesglass

Kefirkornene vil vanligvis synke til bunns i glasset.

fermentering av vannkefir

La vannkefirblandingen stå og fermentere i romtempereatur i ca 1-2 døgn (avhengig av hvor varmt det er hjemme hos deg og hvor søt du vil ha den). Du kan se at kefirkornenen vil flyte opp og ned i blandingen, dette er fordi det produseres Co2 som fanges i kornene som deretter får kornene til å flyte opp.

Ganske morsomt å se på.

vannkefir oppskrift sile rosiner kefirkorn

Etter 2 døgn siler du vannkefiren. Et lurt triks er å helle litt fort en liten klunk slik at alle rosinene faller ut, men meste parten av kefirkornene blir værene i glasset. På denne måten er det enklere å få ut rosinene uten at du slipper å sorter rosinene og alle vannkefirkornene. (Unntaket er hvis du er Askepott og har 100 duer som kan gjøre det for deg da)

kefirkorn vannkefir økologiske rosiner

Enkelt og greit fjernes rosinene. Sitronskiven og rosinene har nå gjort jobben for denne batchen med kefir. Disse går i komposten eller matavfallsposten (den grønne posen).

vannkefirkorn vannkefir kefirkorn

Sil av resten av vannkefirblandingen.

vannkefirkorn vannkefir

I silen sitter du igjen med bare kefirkorn. Hvis det er noen sitronstener, fjerner du disse. Kefirkornene er nå klare for å lage en ny runde med vannkefir.

vannkefir oppskrift etterfermentering

Hell deretter vannkefiren på glassflasker som tåler trykk. De brune flaskene med patentkork fra Bryggselv bruker vi selv, og de tåler mye trykk. Hvis du ønsker kullsyre i vannkefiren, kan du etterfermentere vannkefiren ved å la flaskene stå i romtemperatur et døgn slik at Co2 blir fanget i væsken. Ønsker du i tillegg en annen smak kan du ha i noen frosne bær i eller en kanelstang. Ønsker du en vannkefir som smaker ingefærøl, kan du raspe litt frisk ingefær og ha dette i flasken. For å få den fine røde fargen under, må du bruke en håndfull mørke bær, som feks blåbær, solbær eller aronia som er brukt i denne oppskriften.

Vannkefir økologisk drikk ingredienser

Vannkefir nytes avkjølt som tørstedrikke.

 

 

 

Foto: Sadie
Tekst: Kim

  1. Jeg kjøpte nylig vann kefir start sett, og jeg må si det ble liv i den. Jeg har nå satt min aller første batch til fermentering. Når du tar den ferdige vannkefiren over i flaske og har i bær for å smaksette, fjerner du dette igjen ? Bruker du hele bær eller moser du dem ?

  2. Jeg var ikke klar over at kefirkornene måtte aktiveres først. Så jeg har tatt dem oppi med vann, rapdurasukker, sitronskive og rosiner. Vil kornene fortsatt aktiveres i løpet av 3 dager i denne blandingen, eller har jeg ødelagt dem?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *