Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?


Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler


Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å legge varer i handlekurven og betale for disse. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å reklamere direkte til deg ved salg eller spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder eller ved salg. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Hvordan lage vannkefir?

5/5 (14)

Vannkefir

Vannkefir er en nydelig probiotisk drikk som er et godt alternativ til brus. Vannkefir smaker nydelig friskt og kan tilsettes forskjellige smaker som sitron, bær, ingefær eller mange andre forskjellige smaker som kun fantasien setter sperrer for. Nyt gjerne vannkefir som et alkoholfritt alternativ til maten og på denne måten får du i deg masse gunstige probiotiske bakterier.

 

vannkefir oppskrift

 Slik lager du vannkefir:

Ingredienser:

vannkefirkorn

Det første du må gjøre er å få tak i vannkefirkorn, enten fra noen som har vannkefir fra før av, eller så kan du kjøpe dette her hos oss.

 

Kefirkorn:

Kefirkorn er krystaller laget av symbiotisk kultur av bakterier og gjærsopper som ble holdt sammen i en  biofilm av polysakkaridmatrix som bakteriene selv produserer.  I optimalt klima vil denne bakterie- og gjærkulturen spise sukker, og formerer seg slik at det blir produsert probiotiskebakterier og organiske syre i væsken. Les mer her for å lære om hva slags mikroorganismer det kan være i vannkefir.

 

kefirkorn økologisk uraffinert sukker

Finn fram en glasskrukke, feks et Fidoglass eller et Norgesglass og fyll dette med en liter friskt vann. Deretter  heller du i 4 spiseskjeer med økologisk uraffinert rapadurasukker (da blir det best resultat).

vannkefir økologisk oppskrift

Rør litt rundt i glasset til det meste av rapadurasukkeret har løst seg opp i vannet.

vannkefir økologiske rosiner sitron

Kutt en skive økologisk sitron (bør være økologisk pga at du skal ha med skallet, hvis du ikke får tak i økologisk sitron må du ihvertfall ta av skallet på sitronen) og ha denne oppi sukkervannet. Hiv i en neve økologiske rosiner (disse MÅ være sulfatfrie, ellers vil hele batchen bli ødelagt og lukte veldig vondt).

vannkefir kefirkorn økologiske rosiner

Så hiver du oppi vannkefirkornene…

vannkefiroppskrift norgesglass økologisk

og skrur igjen lokket. Bruker du Fidoglass eller Norgesglass er det viktig at du ikke bruker gummistrikken slik at trykket får slippe ut.

vannkefirkorn økologisk norgesglass

Kefirkornene vil vanligvis synke til bunns i glasset.

fermentering av vannkefir

La vannkefirblandingen stå og fermentere i romtempereatur i ca 1-2 døgn (avhengig av hvor varmt det er hjemme hos deg og hvor søt du vil ha den). Du kan se at kefirkornenen vil flyte opp og ned i blandingen, dette er fordi det produseres Co2 som fanges i kornene som deretter får kornene til å flyte opp.

Ganske morsomt å se på.

vannkefir oppskrift sile rosiner kefirkorn

Etter 2 døgn siler du vannkefiren. Et lurt triks er å helle litt fort en liten klunk slik at alle rosinene faller ut, men meste parten av kefirkornene blir værene i glasset. På denne måten er det enklere å få ut rosinene uten at du slipper å sorter rosinene og alle vannkefirkornene. (Unntaket er hvis du er Askepott og har 100 duer som kan gjøre det for deg da)

kefirkorn vannkefir økologiske rosiner

Enkelt og greit fjernes rosinene. Sitronskiven og rosinene har nå gjort jobben for denne batchen med kefir. Disse går i komposten eller matavfallsposten (den grønne posen).

vannkefirkorn vannkefir kefirkorn

Sil av resten av vannkefirblandingen.

vannkefirkorn vannkefir

I silen sitter du igjen med bare kefirkorn. Hvis det er noen sitronstener, fjerner du disse. Kefirkornene er nå klare for å lage en ny runde med vannkefir.

vannkefir oppskrift etterfermentering

Hell deretter vannkefiren på glassflasker som tåler trykk. De brune flaskene med patentkork fra Bryggselv bruker vi selv, og de tåler mye trykk. Hvis du ønsker kullsyre i vannkefiren, kan du etterfermentere vannkefiren ved å la flaskene stå i romtemperatur et døgn slik at Co2 blir fanget i væsken. Ønsker du i tillegg en annen smak kan du ha i noen frosne bær i eller en kanelstang. Ønsker du en vannkefir som smaker ingefærøl, kan du raspe litt frisk ingefær og ha dette i flasken. For å få den fine røde fargen under, må du bruke en håndfull mørke bær, som feks blåbær, solbær eller aronia som er brukt i denne oppskriften.

Vannkefir økologisk drikk ingredienser

Vannkefir nytes avkjølt som tørstedrikke.

 

 

 

Foto: Sadie
Tekst: Kim

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

  1. Jeg kjøpte nylig vann kefir start sett, og jeg må si det ble liv i den. Jeg har nå satt min aller første batch til fermentering. Når du tar den ferdige vannkefiren over i flaske og har i bær for å smaksette, fjerner du dette igjen ? Bruker du hele bær eller moser du dem ?

  2. Jeg var ikke klar over at kefirkornene måtte aktiveres først. Så jeg har tatt dem oppi med vann, rapdurasukker, sitronskive og rosiner. Vil kornene fortsatt aktiveres i løpet av 3 dager i denne blandingen, eller har jeg ødelagt dem?

    1. Hei Maren,

      Neida, vannkefirkornene er ikke ødelagt selv om de ikke danser opp og ned. Det er kullsyre som dannes som får de til å danse litt. Vanligvis er det enklere å få til kullsyre ved å etterfermentere.

      Du vet at vannkefirkornene fungerer dersom væsken blir lysere og mindre søt etter å ha stått på kjøkkenbenken i 1-2 døgn 🙂
      Lykke til!

      Hilsen Therese

    1. Hei Aud Marit,

      Dersom du ikke skal bruke vannkefirkornene på en stund anbefaler vi at du setter de i et glass i kjøleskapet med vann og sukker.
      Der kan de holde seg lenge, men vi anbefaler at du fyller på med litt ekstra sukker innimellom (hver 1-2 uker kanskje) slik at de har nok å spise. De kan være litt daffe når du tar de ut igjen, men kvikner som regel godt til igjen etter 1-2 runder med vannkefirlaging igjen.

      Hilsen Therese

  3. Hei. Jeg vil gjerne kjøper vannkefir kornet fra dere. Jeg bor på Naersnes, 40 min sør fra Oslo. Vil gjerne starte med 40g.
    Takk.
    Mvh
    Minie Ramasamy

  4. Kornene som lagres i kjøleskapet, hvordan få dem til å vokse?
    Kan man bruke sukrin sukker?
    Ferdig drikk kan den lagres kaldt på tette flasker lenge?

    1. Hei Lillian,

      Den beste måten å få vannkefirkornene til å vokse på er å bruke de. Står de i kjøleskapet trenger de å få litt ekstra sukker i ny og ne (hver 1-2 uke).
      Du kan ikke bruke sukrin, siden vannkefirkornene trenger ekte sukker for å vokse. Du kan bruke rapadura sukker eller rårørsukker.
      Personlig synes jeg vannkefiren smaker best innen 1 uke etter at den er ferdig laget 🙂

      Hilsen Therese

  5. Jeg lurer på hva man gjør med kornene hvis man ikke vil lage en ny batch med en gang. La dem ligge i reint vann? sukkervann? romtemperatur eller kjøleskap?

    1. Hei Hilde,

      Dersom du vil vente litt før du lager neste batch bør du legge vannkefirkornene i litt sukkervann i kjøleskapet. Fyll på med litt ekstra sukker innimellom.

      Hilsen Therese

    1. Hei Britt,

      Hva slags sukker bruker du? Hvis de har blitt litt daffe kan det være fint å prøve å bytte ut sukkertypen til f.eks. rapadura sukker eller rårørsukker. De bør heller ikke stå og fermentere lengre enn 48 timer, da risikerer de å sulte og kan bli ganske daffe.

      Lykke til!
      Hilsen Therese

  6. hvis de har vært utsatt for trykk, kan de bli ødelagt? Jeg skulle ta med vannkefir som var helt nylaget med på jobb, og mistet all futt når jeg kom frem. Kan jeg da sette de på «spa» i kjøleskapet med sukkervann igjen også senere prøve på nytt? Eller må jeg kaste de?

    1. Hei Jorunn,

      Vannkefirkornene tåler en støyt, jeg ville prøvd med sukkervann i kjøleskapet og så forsøkt på nytt igjen 🙂
      Lykke til!

      Hilsen Therese

  7. Hvordan skal kefirkornene oppbevares når de ikke er i bruk? Hvor mange ganger kan de brukes om igjen til ny vannkefir?

    1. Hei Randi,

      Når vannkefirkornene ikke er i bruk anbefaler vi at du legger de i et glass med vann og sukker i kjøleskapet. Husk å fylle på med litt ekstra sukker i ny og ned så de ikke sulter.

      Hvis du passer godt på vannkefirkornene kan du bruke de til evig tid

      Hilsen Therese

  8. Må det være rosiner? Kan jeg bruke tørkede sukrede tranebær? Har ikke rosiner for øyeblikket….

    1. Hei Unn.

      Du kan prøve med tranebær også, bare dobbeltsjekk at de ikke er tilsatt sulfat. Dadler eller aprikos er også godt!
      Håper det smaker!

      Hilsen Therese 🙂

    1. Hei Øyvind,

      Det har jeg dessverre ikke noe konkret svar på til deg på. Da dette er avhengig av hvor mye sukker du har brukt, hvor lenge det har fermentert og hvor varmt det er på kjøkkenbenken din.
      Ferdig vannkefir du får kjøpt i butikken har ca 3-4g sukker pr dl hvis jeg husker riktig. Du kan jo kjøpe en flaske å sammenlikne med den du lager selv?

      Hilsen Therese

  9. Hvordan kan jeg regulere restsødmen i den ferdige vannkefiren? Hvor lav kan den bli (i gram per hundre gram kefir)?
    Jeg har diabetes og trenger at blir så lavt som mulig, slik at jeg kan smaksette med bær som har lav glykemisk indeks.

    1. Hei,

      Hvis du ønsker å ha minst mulig restsødme vil jeg anbefale deg å fermentere i 48 timer på benken med vannkefirkornene i og deretter etterfermentere på benken med bær du vil bruke. Hvis du etterfermenterer lenge blir det stadig mindre restsukker, men merk at det kan bli litt alkoholdannelse dersom det står veldig lenge.

      Du kan jo også måle blodsukkeret ditt før og etter inntak for å se om det er for mye sukker for deg 🙂

      Lykke til!

      Hilsen Therese

    1. Hei Randi,

      Så lenge de ikke inneholder sulfat så kan du det ja. 🙂
      Lykke til!

      Hilsen Therese

  10. Når man etterfermenterer for å tilsette smak og lage kullsyre, skal da flasken/glasset være helt tett? Eller skal man fortsatt ha tilgang på luft da?
    Takk 😃

    1. Hei Cecilia,

      For å lage kullsyre må flasken være tett. Det kan være lurt å lette litt på trykket innimellom hvis du lar den stå lenge til etterfermentering.

      Vil også anbefale deg å holde en klut over toppen av flasken i tilfelle det er veldig stort trykk når du åpner. Jeg glemte det en gang jeg etterfermenterte med aronia bær og spruten stod i taket. Utrolig kjedelig å måtte vaske både tak og vegger! 🙈

      Lykke til!
      Hilsen Therese

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *