Puddinger er ofte en favoritt blant både store og små. Og også en fin måte å få i seg litt gelatin på! Gelatin og eggeplommer er en god match mtp mer optimalt opptak av næringsstoffer. Denne desserten er enkel å lage, man trenger ikke mange (eller sære) ingredienser og resultatet blir veldig godt.
Her kan man selvsagt eksperimentere seg frem til egne versjoner, bytte ut eller tilsette andre ingredienser. Kanskje bær? Kakao for en sjokoladepudding versjon? Krydder eller supermat? Kokosmelk eller/og kokosfløte for en mer paleovennlig utgave?
Du trenger:
200 ml fløte (helst fersk, men lavpasteurisert fremfor ultrapasteurisert)
10 gram gelatin
Frø fra 1 vaniljestang
350 ml fersk melk
4 eggeplommer
100 gram søtning (jeg bruker en blanding av kokosblomstsukker og lønnesirup 50/50)
Hell fløte og melk over i en kjele, varm opp men ikke på for høy temperatur. Ha plata på under middels og ikke mye mer enn det. Vi vil jo ikke ødelegge næringsstoffer (som vitamin A og D i fløten – hvis den er fersk), enzymer og godsaker i de ferske råvarene.
Ha deretter i gelatinpulveret, rør jevnt med en visp slik at gelatinet ikke klumper seg sammen.
Skjær vaniljestangen slik at du kan skrape ut frøene. Frøene skal i kjelen sammen med den varme melka og fløten. Visp sammen og la det stå på den varme platen i noen noen minutter.
Sil blandingen over i en glassbolle eller i et målebeger. Melkeblandingen må være såpass varm at gelatinet har blitt løst helt opp.
Skill eggeplommene fra hviten og sett skålen med eggehvitene i kjøleskapet. Dette kan brukes til andre formål som eggehviterøre, marengs eller proteinkjeks f.eks.
De 4 plommene vipses sammen med søtningen du velger å bruke. Det trenger ikke bli eggedosis, men kan godt være litt fluffy i konsistensen.
I mellomtiden har melkeblandingen fått avkjølt seg litt og er klar til å helles over den plommegule blandingen. Visp mens du heller i melkeblandingen i en tynn stråle. Her vil sikkert små kjøkkenassistenter mer enn gjerne hjelpe til:-)
Da kan du velge om du vil helle det over i èn stor serveringsbolle eller flere porsjonsskåler. Til barneselskap og slikt er det jo stas med hver sin (fargerike) skål eller kanskje et stilig glass? Skal desserten serveres i voksenselskap kan man tilsette en skvett likør eller lignende før det settes til avkjøling.
Velger du en stor skål, bør blandingen få stå kaldt i omlag 4 timer. Mindre skåler, mindre tid.
Her har vi en dessert med næring, sunt fett og fettsyrer fra fløte og rå eggeplommer. Vaniljen og søtningen er ekte, ikke kunstig eller raffinert som i de fleste ferdigprodukter man kjøper i butikken. Gelatin har vi vel også fått med oss at er bra for helsen? 🙂
Server gjerne med friske bær, krem eller sjokoladesaus.