Deilig surdeigsoppskrift fra Gry Hammer

pannekaker med surdeig

Surdeig – det var en gang den vokste og boblet på de fleste kjøkkenbenker, så kom tidsklemma i veien for det hjemmebakte daglige brød. Gry Hammer tror vi er i ferd med å ta tiden tilbake, etterhvert som familien igjen samles ved kjøkkenbordet for å nyte smakfulle og gamle mattradisjoner. I boka, «Fermentering» har hun lekt seg frem til eventyrlige oppskrifter og vi får dele stelletips og en surdeigsoppskrift med deg.

Mating og stell av surdeigsstarter

surdeigsstarter

Etter at du har tatt av surdeigsstarteren for å sette en deig, må du passe på at du hver gang har igjen noe av starteren som du mater videre. Målet er å alltid ha en god slant med starter som er utgangspunktet for å bake surdeigsbakst. Denne må mates alt fra en til flere ganger per uke for at melkesyrebakteriene skal holde seg levende og potente. Det gjør du på følgende måte:

Du trenger rent glass med lokk og en skje:
1. Ta et rent glass og ha i 2-6 ss surdeigstarter. Kast resten om du ikke skal bruke det til baking.
2. Bland sammen 1,5 dl sammalt fin eller grov rug eller spelt og 1 dl vann.
3. La blandingen stå på kjøkkenbenken med lokket på. La det stå til du ser at blandingen dobler seg i mengde og bobler friskt. Dette kan ta 2 timer, eller det kan ta 8 timer og kommer helt an på temperatur i rommet, kvaliteten på melet og hvor potent starteren er i utgangspunktet.

Om du på noe tidspunkt merker at starteren ikke vil heve og ingen bobler dannes, så er den nok død, og du må lage ny.

Surdeig passer like godt til hverdags som til kos.

Oppskrift på deilige pannekaker fra Gry Hammer med surdeig

Blir ca. 30 små og luftige pannekaker

  • 5 dl siktet bokhvete
  • 4 dl vann
  • 2 ss surdeigsstarter
  • 4 egg
  • 2 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 4 ss lønnesirup
  • 1 ts natron
  • 4 ss smør (til steking)

Slik lager du Gry sine snipp og snapp surdeigspannekaker:

  1. Bland bokhvete, vann og surdeigsstarter sammen og la stå i 12 timer.
  2. Ha i egg, kardemomme, salt og lønnesirup eller annen søtning.
  3. Bland godt og la røra stå og svelle en liten halvtime. Rett før du skal steke pannekekene
  4. Stek på medium varme i rikelig med smør eller ghee.

Tips! Det er også godt å blande halvt om halvt med bokhvete og spelt for variasjon i konsistens og smak.