Lag disse syrlige og deilige gelegodisene når du vil kose deg med noe skikkelig deilig snadder, uten at du trenger å ha dårlig samvittighet. Disse er nemlig proppfulle av næringsrik gelatin og probiotisk lemonade. Sunt godteri med fermentert lemonade er superenkelt og veldig gøy å lage for hele familien.
Dette trenger du for å lage sunt godteri med gelatin:
- 6 dl lemonade (se oppskrift) eller usøtet juice
- 6 ss økologisk gelatin
- en klype uraffinert havsalt (valgfritt)
- 1 ss kaldslynget honning eller lønnesirup hvis du trenger det litt søtere
Gelatinpulver inneholder mye rent protein, så mye som 6-12 gram protein per spiseskje. Mange bruker gelatin som tilskudd for å få smidigere hud, sterkere negler og fyldigere hår. Andre mener også at de får mindre leddsmerter når de spiser mye gelatin i kosten, og bruker derfor ofte gelatin som et tilskudd i forbindelse med trening. Etter vår mening burde gelatin brukes i mat slik som gele, smoothie og sunt godteri som i denne oppskriften. Du kan også bruke gelatin som tykningsmiddel i rørte bær eller hjemmelaget syltetøy. I tillegg kan du tilsette gelatin i hjemmelaget iskrem for bedre konsistens, da trenger du også mindre søtning.
Slik gjør du:
Ha litt av lemonaden (1-2 dl) i en liten kjele og ha i gelatinen, la dette svelle i 5-10 minutter. Deretter varmer du opp kjelen på svak varme under omrøring slik at gelatinen er smeltet og helt utrørt i lemonaden. Deretter kan du ha i litt uraffinert havsalt og . La blandingen få kjøle seg ned noen minutter. Dette gjør du for at blandingen må få en lavere tempereatur siden de neste ingrediensene; honning/lønnesirup og fermentert lemonade ikke tåler så høy varme (enzymer og probiotiske bakterier tåler ikke så godt temperaturer over ca 40C). Rør deretter inn resten av lemonaden og litt honning/lønnesirup (hvis du vil ha det søtere) deretter heller du blandingen over i fine silikonformer eller en liten form. La formene stå kjølig i noen timer slik at gelatinen stivner. Press forsiktig ut gelebitene fra formene (skjær opp i passende biter dersom du har brukt en form) og vips har du sunt godteri.
Disse gelebitene passer like godt i barnebursdager som på venninnekvelder, og er noe du kan ha stående i kjøleskapet i tilfelle du vil kose deg med noe ekstra godt. Du kan oppbevare dette gelegodiset noen dager i kjøleskap. Hvis du klarer å spare det da! 😉
Foto: Sadie
Tekst: Kim