Wonderbag er en genial langtidskoker som lar maten syde videre etter at gryten er tatt av kokeplaten. Denne tilberedningsmetoden baserer seg på eldgamle prinsipper som dynegrøt, høykasse og kokegrop, likevel er dette for mange en glemt teknikk som må læres på nytt for å lykkes. Slik bruker du Wonderbag og sikrer deg et godt resultat!
Hvordan fungerer en Wonderbag?
Wonderbag er en isolert langtidskoker, som ikke bruker strøm. Det bygger altså på eldgamle tradisjoner og samme prinisipp som dynegrøten, høykasse eller kokegrop. Wonderbag lar maten syde videre etter at gryten er tatt av kokeplaten/varmekilden. Den hjelper deg med å spare tid, penger og energi uten at det går på bekostning av kvaliteten på maten. Ved riktig bruk vil Wonderbag hjelpe deg med å spare strøm, komme hjem til ferdiglaget sunn mat, redusere faren for tørrkoking til det minimale og mye mye mer.
Årsaken til at Wonderbag fungerer så godt er den utrolig gode isoleringsegenskapen den har. Ettersom det ikke tilføres mer varmeenergi til gryten med maten, vil det kun være varme fra selve gryten og innholdet som bidrar til at maten skal kunne langtidskoke. Wonderbagen sitt ansvar er kun å holde denne varmeenergien inne i gryta. Kjøp Wonderbag her.
1 Velg riktig grytestørrelse
For at Wonderbag skal fungere så optimalt som mulig er det viktig å velge en gryte som er passe stor til maten du skal lage. Wonderbagen (medium) passer til grytestørrelser fra 2-10 liter, men hvis du skal lage en liten porsjon er det best å bruke så liten gryte som mulig (uten å søle selvsagt). Dette er fordi at innholdet i gryten skal fylle gryten så godt som mulig og gjøre isoleringseffekten bedre.
2 Lag store porsjoner
Lager du mye mat i en stor gryte vil det være mye mer varmeenergi i gryten som magasineres og derfor gjør at maten vil holde seg varm lenger. Det kan derfor være lurt å lage større porsjoner av gangen slik at du har rester til dagen etter eller som du fryser ned i mindre porsjoner som du kan ta opp ved behov. Se her for deilige oppskrifter med Wonderbag.
3 Bruk riktig lokk og gryter med små håndtak
Det er essensielt at lokket passer og at det er satt riktig på slik at det ikke slipper ut damp og varme, og dermed øker varmetapet fra gryten. Bruk gryter med så små håndtak som mulig, dette gjør at isoleringsmaterialet i Wonderbagen kommer tettere inntil gryta og som dermed øker isoleringsevnen. Unngå derfor gryter med langt håndtak. En gryte som f.eks. Le Creuset er perfekt.
4 Kok gryten lenge nok til at maten blir gjennomvarm
Som beskrevet tidligere er dette prinsippet helt avhengig av varmeenergien som allerede er i gryten. Derfor er det ekstremt viktig at hele grytens innhold er gjennomvarm før gryten puttes i bagen. For å få grytens innhold gjennomvarmt er det derfor viktig å koke gryta lenge nok på kokeplaten slik at du er sikker på at varmen har trengt godt nok inn. Hvor lenge du må koke innholdet er helt avhengig av hva slags type mat du lager og hvor store biter du skal lage. Koker du opp grønnsakspuré holder det med et oppkok på 3-5 minutter, men hvis du har større kjøttstykker må du beregne en koketid på 15-30 minutter for å være sikker på at kjøttet ikke er kaldt i midten. Hvis gryten ikke er gjennomvarm, vil gryten raskt falle i temperatur, og resultatet vil bli deretter.
Koketider
Type mat | Koketid | Wonderbag-tid |
---|---|---|
Kylling og kjøtt med ben | 15-30 min | Minst 2 timer |
Kylling og kjøtt uten ben og skinn | 10-15 min | Minst 1 time |
Ris (brun og hvit) | 5 min | Minst 45 min |
Bløtlagte bønner | 15 min | Små bønner: minst 2-3 timer Store bønner: minst 4-5 timer |
Rotgrønnsaker | 15 min | Minst 1 time |
5 Vær tålmodig (ikke smugtitt!!)
Når du har gjort alle de andre riktige punktene er det viktig å sette gryta (med lokk) rett i Wonderbagen. Legg et gryteunderlag i bunnen for å beskytte mot varme og eventuelt gris fra undersiden av gryten. Legg den lille toppputen over grytelokket og stram Wonderbagen stramt sammen slik at gryten er helt pakket inn i Wonderbagen. Nå!! er det viktig at du er tålmodig og venter med å åpne Wonderbagen, til det skal være ferdig. Dersom du åpner Wonderbagen for å sjekke om innholdet er klart, vil det føre til et drastisk varmetap som gjør at maten ikke vil fortsette å langkoke. Hvis du allikevel er nødt til å åpne bagen, er det viktig at du koker opp gryten igjen slik at du kan sete den tilbake i Wonderbagen for videre saktekoking.
Lyst til å komme hjem til ferdig middag?
Få gratis ebok med masse deilige oppskrifter, lure tips og triks for Wonderbag. Du får også svar på de oftest stilte spørsmålene om Wonderbag. Få tilgang til eboken her: https://naturligliv.no/side/ebok-wonderbag/
Wonderbag lar deg komme hjem til et varmt smakfullt, varmt måltid, uten å ha brukt ekstra strøm. Bli inspirert og få råd av andre Wonderbag-entusiaster ved å bli med i den lukkede Wonderbag-gruppen på Facebook ved å klikke her eller på bildet under.
Jeg er blitt bitt av dette fantastiske hjelpemiddelet.Min svigerdatter har bagen og hun bruker den så ofte som hun kan og maten blir helt nydelig.
Så utrolig hyggelig å høre!
Hva er prisen?