Fermentert chillipasta, eller sambal oelek som det også heter, har en eksplosiv smak av varme, samtidig som den er stapfull av enzymer og gunstige probiotiske bakterer. Tradisjonelt ble all chillisaus konservert ved at de ble fermentert ved melkesyregjæring. Mange av de mest populære chillisausene er fortsatt fermentert, slik som feks Tabasco. Her er en veldig enkel oppskrift på fermentert chillisaus som du garantert kommer til å ose av. Litt utblandet kan barn også like denne.
Slik lager du fermentert sambal oelek
Fremgangsmåten til å lage fermentert chillipasta er den samme som når du lager fermentert chillisaus.
Dette trenger du:
- 1 kg økologisk chilli
- 4-6 hvitløk fedd
- 1 spiseskje uraffinert havsalt
- 2-3 spiseskjeer Vita Biosa som starter
- 1 spiseskje økologisk sukker (Valgfritt, men sukkeret reduseres i fermenteringen)
- En skvett vann
Denne oppskriften blir best ved å tilsette litt starkultur, som feks Vita Biosa. Det går helt fint å bruke startkultur fra feks fermentert surkål eller kvass
Klipp av stilken på chillien, men la den grønne toppen bli igjen
Ha alle ingrediensene i en blender og mix til det er en fin blanding
Hell chilliblandingen i et stort glass du kan bruke til fermentering, legg på Pickl-it lokket og la det stå å i romtemperatur slik at fermenteringen kan begynne.
Etter at chillien har boblet og fermentert i en drøy ukes tid, heller du den fermenterte chilliblandingen i en fin sil, med en bolle under. Bruk en tresleiv til å presse chilliblandingen rundt i silen slik at fermentert chillisaus drypper ned i bollen.
Når du har fått presset det meste av den fermenterte chillisausen ut av blandingen, heller du chillisausen over på rene flasker. Den fermenterte chillisausen holder seg i flere måneder i kjøleskap.
I sikten vil du nå sitte igjen med en fermentert chillipasta, som du kan ha på glass og sette i kjøleskapet.
Foto: Sadie
Jeg har kombucha. Kan jeg bruke litt av det som startkultur her?
Hei Ragnhild,
Det kan du fint gjøre 🙂
Håper det smaker!
Hilsen Therese