Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?


Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler


Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å legge varer i handlekurven og betale for disse. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å reklamere direkte til deg ved salg eller spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder eller ved salg. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Frakt kr 89,- Fri frakt ved kjøp over 800,- Rask levering med Posten

Pål Jåbekk: Helt naturlig mat og trening

5/5 (2)

Pål Jåbekk

Naturlig Liv er et av disse stedene som er skapt av mennesker som har skjønt noe helt grunnleggende ved vår helse. Det handler om å se seg tilbake, og om å forstå hvorfor vi er som vi er. Et naturlig liv er et som tar hensyn til de faktorene som formet oss til de merkelige tobeinte apene med store hoder, som vi er i dag.

Pål Jåbekk om mat og helse

Da jeg studerte og tok en mastergrad i fysisk aktivitet og helse, var jeg et faglig utskudd siden jeg valgte å jobbe med karbohydratrestriksjon. Jeg spesialiserte meg gradvis på kosthold og spesielt lavkarbo og gjorde en studie av effekten av styrketrening og lavkarbo ved overvekt, som en del av mastergraden. Den generelle meningen i fagmiljøet da, var at lavkarbo var en usunn døgnflue som ikke krevde nærmere vitenskapelig undersøkelse. Jeg mente noe annet, blant annet fordi jeg visste at et kosthold med lite karbohydrater var det naturlige kostholdet for mange mennesker rundt i verden. Hvorfor skulle vi være så redde for et kosthold som har vært det naturlige kostholdet i utallige generasjoner for så mange mennesker?

Pål Jåbekk

Etter å ha jobbet med temaet en stund fremsto et kosthold med lite karbohydrater som det optimale kostholdet for mennesker, for det var ikke måte på hvilke lidelser som ble bedret av det og det kom en mengde studier som dokumenterte dette grundig. Men det var først etter studiene at jeg innså at det ikke bare handlet om karbohydrater og fett i seg selv, helseeffektene av lavkarbo så ut til å i stor grad kunne tilskrives det faktum at de som spiste på denne måten spiste mer naturlig mat.

Etter endt utdannelse, ble jeg gående en liten stund uten å få jobbet videre med faget mitt. Siden jeg er typen som blir stresset av å ikke ha tid eller mulighet til å lese den siste forskningen og aller helst bare vil lese alt jeg kommer over, ble dette et savn. Så jeg bestemte meg for å starte en blogg kalt Ramblings of a carnivore  tidlig i 2009. Jeg brukte store deler av fritiden min på å holde meg faglig oppdatert og øke kunnskapen om det jeg hadde studert. Nye ting jeg lærte, skrev jeg om på nettet, først og fremst for å hjelpe meg med å sortere tankene. Denne bloggingen satte meg i kontakt med fagfolk fra hele verden, noe som bare bidro til å utvide min faglige horisont.

Det var på denne tiden jeg innså at jeg ikke kunne svare på hva et optimalt kosthold for mennesker egentlig er, eller sagt på en annen måte, hvilken mat vi egentlig er laget for å spise. Etter hvert gikk jeg fra å skrive på engelsk til å sorterer tankene mine på norsk på en ny blogg kalt En kjøtteters bekjennelser. Denne skrivingen ble til slutt til boka «Helt naturlig mat og trening«. Den er et slags forsøk på å oppsummere min kunnskap om ernæring, trening og helse så langt og å gjøre denne kunnskapen om til konkrete livsstilsråd. Og jeg forsøker å svare på spørsmålet om hva som er det optimale menneskekostholdet.

Pål Jåbekk

Jeg har forstått at alle livsstilsråd må bygge på evolusjonære perspektiver, som man så bruker moderne vitenskap til å bygge ut. Et sunt kosthold er et naturlig kosthold. Om det ett godt råd jeg kan gi, så er det å spise mest mulig mat som ikke har en innholdsfortegnelse. Når det er sagt, finnes mye sunn mat som har innholdsfortegnelse, den må bare vurderes ut ifra hva den er satt sammen av og hvordan den er satt sammen.

Når man fordyper seg i naturlig mat innser man også fort at dette ikke bare handler om mat. En sunn livsstil er også en bærekraftig livsstil og en som tar hensyn til aspekter som miljø, dyrevelferd og klima. Og naturlig mat handler ikke bare om mat. Tenk bare på hvor mye bakteriene som bor i magen vår har å si for hva kroppen får ut av maten vi spiser. Men det er jo også det som er så spennende med dette temaet. Temaets kompleksitet er ikke avskrekkende og lurer meg ikke til å tro at vi ikke kan finne endelige og gode svar på hva som er sunt, men i stedet er det en invitasjon til et dypdykk i en verden av kunnskap. Et dypdykk som tross alt gjøres best med en kopp te i den ene hånden og en bit mørk sjokolade i den andre.

 

Pål Jåbekk
Paljabekk.com

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *