Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?


Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler


Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å legge varer i handlekurven og betale for disse. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å reklamere direkte til deg ved salg eller spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder eller ved salg. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Frakt kr 89,- Fri frakt ved kjøp over 800,- Rask levering med Posten

Melkesyregjæret kål med nydelig smak av Jul

5/5 (2)

 

 

melkesyregjæret kål med julesmak

 

Nå nærmer julen seg med stormskritt! For noen uker siden kom vi over denne fantastisk fristende oppskriften på melkesyregjæret kål med julesmak. Vi måtte jo bare teste ut dette selv. Dette er i utgangspunktet en vanlig oppskrift på fermentert kål , bare at her har det blitt tilsatt masse norske tradisjonelle julekrydder.

Hvis du hiver deg rundt nå, så rekker du å ha deilig fermentert kål til jul.

Denne varianten vil selvfølgelig få en veldig annerledes smak, da det benyttes julekrydder som blant annet tyttebær, allehånde, sitrus, ingefær og nellik. Kålen vil få en god, sur og søtlig smak med mye innslag av jul. Da vi lagde denne kom vi øyeblikkelig i julestemning pga den deilige aromaen fra krydderet og den flotte rødfargen fra tyttebærene.

Melkesyregjæret kål fermenteringskrukke

Dette trenger du:

 • En fermenteringskrukke
 • Et stort kålhode
 • 5dl tyttebær
 • 1 økologisk sitron
 • 1 ts malt nelik
 • 1 ts malt allehånde
 • 1 ts revet muskatnøtt
 • ½ ts tørket malt ingefær
 • 1 ss fersk revet ingefær
 • 2 % Uraffinert havsalt (ca 20g/kg grønnsaker)

 Melkesyregjæret kål

Slik lager du melkesyregjæret kål med julesmak:

Skyll og rens alle grønnsakene og frukten som skal brukes med rent vann, slik at det ikke er noe jordrester igjen. Det er viktig at det kun benyttes økologiske grønnsaker og frukt, fordi sprøyterestene kan påvirke mikrorganismene som er nødvendig for å lage melkesyregjæret kål, og kan i alle fall påvirke kvaliteten på det ferdige resultatet.

Fermentert kål

Start med å kutte kålen i tynne strimler, hvis du bruker en mandolin eller foodprocessor med kuttefunksjon vil dette gå mye raskere. Legg kålen i en stor bolle og strø uraffinert havsalt, feks Celtic uraffinert havsalt, over kålen og bland det godt inn slik at væsken fra kålen kan sive ut.  La dette stå mens du fortsetter med de andre ingrediensene.

Fermentering Celtic Sea Salt Havsalt

Når du lager melkesyregjæret kål er det veldig viktig at du er nøye med hygiene og vaske alt du bruker av utstyr, inkludert hender.

Fermentering Surkål Saurkraut

Gjør klar resten av ingrediensene i hver sine bolle før du blander med kålen. Vi brukte norske tyttebær, men hvis du bruker for eksempel tranebær i stedet er det viktig at du deler dem i to på langs slik at saften får sive godt ut. Skrell og riv  ingefæren på en et fint rivjern.

Raspet ingefær og sitron til surkål

Vask og riv skallet av den økologiske sitronen med det samme rivjernet som ingefæren. Press saften ut av sitronen, men vær forsiktig slik at du ikke får med stenene. Det kan derfor være lurt sile saften slik at stenene ikke kommer med. Melkesyregjæret kål med sitronsteiner er nødvendigvis ikke krise, men helt sikkert ikke en vinner.

Ingefær og sitron
Hvis du bruker helt krydder, så må du male det før du blander med det tørkede ingefærpulveret. På dette tidspunktet vil du kjenne den deilige duften av revet ingefær og sitron, blandet med de nydelige julekrydderene. Lukk øynene og la julestemingen komme. Nå er det bare å få blandet resten i bollen.

Julekrydder til melkesyregjæret kål

Hiv alle ingrediensene i kålblandingen bortsett fra sitronsaften:  krydder, revet sitron/ingefær og tyttebær. Bruk hendene til å blande forsiktig slik at du ikke knuser tyttebærene. Hvis du ikke har hatt i alt av det uraffinerte havsaltet, kan du strø mer salt i nå og fortsette å blande godt.

Melkesyregjæret kål med julesmak

Overfør blandingen over i en fermenteringskrukke og trykk blandingen godt ned, hell over den pressede sitronsaften og legg vektstenene oppå. Hvis laken ikke dekker vektstenenen er det viktigt å tilsette litt mer væske. Fyll vann i vannlåsen hvis du har en klassisk fermenteringskrukke slik som vi bruker her, eller bare dekk til med stoffhetten hvis du har en Kirby & Kraut fermenteringskrukke

Melkesyregjæret kål i fermenteringskrukke

Fermenteringprosessen vil varierere i smak og hastighet avhenging av temperaturen det er i rommet. La krukken stå i romtemperatur i ca 1-2 uker før du tar ut innoldet i krukken og tar det over i mindre glass som du kan oppbevare lenge i kjøleskap. NB pass på at det er nok væske slik at det dekker kålen i glassene.

Hvis du er usikker på hvordan du bruker fermenteringskrukken, kan du se her hvordan du lager melkesryregjæret kål i en fermenteringskrukke

 

Tekst: Kim
Bilder: Sadie

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

 1. Hei du
  ser det står i oppskriften 2 % Uraffinert havsalt.
  Lurer på . Kan jeg bruke Himalayasalt isteden ?

  Takk på forhånd
  Tone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *