Kombuchaoppskrift

Kombucha oppskrift 27

Flere og flere har begitt seg ut på den spennende opplevelsen ved å brygge sin egen kombucha. Vi har selv drukket kombucha i noen år, både fordi det smaker godt og angivelig skal gjøre godt for kroppen. Vi syns det er et veldig godt alternativ til brus eller annen sukret drikke. Vi har sjelden en fast kombuchaoppskrift, men har her satt sammen en vi syns er veldig god.

Kombucha oppskrift 26

Kombucha er en veldig gammel og tradisjonell fermentert te. Det antas at den opprinnelig kom fra Kina og det er funnet bevis for at denne drikken ble drukket for godt over to tusen år siden. Kombucha lages ved at man tilsetter en startkultur, ofte kalt kombucha-mor eller SCOBY (ser ut som en beige pannekake), i en søt te, og lar denne gjære (fermentere) i noen uker. I fermenteringsprosessen vil sukkeret bli ”spist” opp av bakterier og sopp som er i SCOBYen, samtidig vil de probiotiske bakteriene produsere organisksyre slik at den ferdige kombucha-teen vil smake syrlig. Mye tyder på at de probiotiske bakteriene i kombucha-teen endrer magefloraen vår og kan hjelpe til med fordøyelsen.

 

Kombuchaoppskrift og utstyr:

Utstyr:

 • En stor bolle eller glasskrukke
 • Klede til å dekke bollen eller glasskrukken, festes med for eksempel hyssing
 • Dørslag i plast
 • En ekstra bolle for å sile kombucha etter fermentering
 • Glassflasker med patentkork (anbefaler disse)

Kombucha baby 19

Kombuchaoppskrift til 2 liter kombucha:

Kombucha oppskrift 2

Slik lager du kombucha

Ha 2 poser av din favoritt økologisk te (må være Roibos eller Svart te) i en stor glassbolle eller et glass, ha i 5 store spiseskjeer med mineralrikt økologisk rapadura sukker. Hell deretter 2 liter kokende vann i og la det stå helt til teen er lunken.

kombuchate 3

Et lite triks vi pleier å gjøre når vi har litt dårlig tid, er å bruke halvparten av mengden kokende vann for å lage teen og deretter tilsette iskaldt vann slik at blandingen blir raskere lunken.

Kombucha utblanding med kaldt vann 7

Hell i den ferdiglagde kombucha-teen fra forrige batch (hvis det er første gang du lager dette er det den væsken som kombucha scobyen lå i) og brett kombucha scobyen (pannekaken) pent ut slik at den blir liggende og flyte på toppen.

Kombucha startkultur 10

Hvis scobyen er mindre enn overflaten på bollen er det ikke noe problem, hvis scobyen er for stor og bøyer seg ned i teen er det heller ikke noe problem. Altså, ikke noe problem.

Kombucha scoby 9

Knyt et rent kjøkkenhåndkle eller for eksempel et kaffefilter med strikk på glassbollen eller glasskrukken, slik at støv og insekter ikke så lett kommer til. Og sett deretter kombuchaen til fermentering på et mørkt og romtemperert sted, gjerne i kjøkkenskapet,under senga eller et annet sted den får stå i fred. La den stå slik i 1-4 uker avhengig av temperatur og selvsagt hvor syrlig du vil ha den. Den blir syrligere jo lenger du lar den stå. I denne perioden er det lurt å ikke flytte på kombuchaen da dette kan hemme dannelse av den nye scobyen.

Kombuchabrygging 14

Når du har latt kombucha-teen stå lenge nok (altså så lenge du vil at den skal stå), siler du den gjennom dørslaget og over i en ren bolle. Du trenger ikke vaske scobyen, selv om det henger litt tråder på den. Nå har det sannsynligvis dannes seg en ny scoby, eller en kombucha baby. Denne kan du forsiktig fjerne fra kombucha mammaen og enten lage 2 porsjoner neste gang eller feks gi den til naboen din sammen med en god splæsj av den ferdige kombuchaen (som starter). Du må selvsagt ikke glemme å holde av litt av den ferdigfermenterte kombuchaen til starter til din neste batch.

Flasker til kombucha 23

Hell deretter den ferdig fermenterte kombucha-teen over på rene flasker og la de stå på kjøkkenbenken 1-3 dager slik at det dannes naturlig kullsyre. Det er også mulig å etterfermentere med feks ingefær eller bær for å få litt spennende smak. Ved etterfermentering lar du rett og slett bare flaskene med kombucha stå på kjøkkenbenken et døgn, med litt oppkuttet ingefær, frukt eller bær oppi. Finn gjerne på din egen kombuchaoppskrift med forskjellige bær.

Etterfermentering av kombucha 24

Nytes best avkjølt med de flotte sugerørene fra Strawesome.

Oppskrift på kombucha 28

Hvis du ønsker å lære mer om fermentering av mat, anbefaler vi å lese boka til Gry Hammer. I denne boka har Gry Hammer også delt sin egen kombuchaoppskrift.

For å få tak i en kombucha scoby kan du enten kjøpe her hos oss eller høre om noen selger/donerer i Facebookgruppene Melkesyregjæring eller Fermentering.

 

Tekst: Kim
Foto: Sadie

 1. hei hei, jeg har brygget kombucha te men den mugner på toppen – opp på den fine tynne baby. Det er nytt men nå har det skjedd ttre gnager på radd nogen gode råd?

  Et annet spørgsmål: Min kombucha te har bare har brus/bobler første gang jeg brygget den (for 3 år siden). Den blir sur, men ingen bobler. Nogen tips? vil veldig gjerne ha bruseffekten…

 2. Hei, høres spennende ut, hørt mye om d i utlandet-ikke her. Spørsmålet mitt er HVA er egentlig Kombucha scoby?? Forstår forklaringen deres ,men er vel ikke en vanlig pannekake. Får man kjøpt dette noe sted? For jg kjenner ikke som lager denne teen. Og evnt.hvis man kjøper det på FB, hvordan pakkes de for sending? Og åssen oppbevares den før bruk??
  Mvh

 3. Hei Laila. En kombucha scoby er en symbiotisk kultur av bakterier og gjær. Spør i gruppene Fermentering, Melkesyregjæring eller Tradisjonsmat Oslo om du kan få kjøpe av noen. Det er nok forskjellig hvordan folk velger å pakke dette. Kan nok fint oppbevares i romtemperatur noen dager før du bruker den.

 4. Hei! Når du etterfermenterer med bær, ingefær ol, fjerner du dette etter en dag eller to? Heller ut kombuchaen med bær osv, og heller den på på nytt i flaska? 🙂

 5. Hei.
  Vi pleier å la bær eller ingefær være på flaskene til vi skal drikke det. Det er ikke farlig å spise bærene. I dag drakk vi kombucha med solbær. Det var fantastisk nydelig. Lykke til

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Få GRATIS ebok med oppskrifter for naturlig mat

 • Gode oppskrifter
 • Enkel handleliste
 • Oversiktlig ukeplan
 • Bli inspirert
x