Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?


Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler


Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å legge varer i handlekurven og betale for disse. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å reklamere direkte til deg ved salg eller spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder eller ved salg. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Frakt kr 89,- Fri frakt ved kjøp over 800,- Rask levering med Posten

Kombuchaoppskrift – Lag din egen kombucha

 4.9/5 (84)

Kombucha oppskrift

Flere og flere har begitt seg ut på den spennende opplevelsen ved å brygge sin egen kombucha. Vi har selv drukket kombucha i noen år, både fordi det smaker godt og angivelig skal gjøre godt for kroppen. Vi syns det er et veldig godt alternativ til brus eller annen sukret drikke. Vi har sjelden en fast kombuchaoppskrift, men har her satt sammen en vi syns er veldig god.

Lag din egen kombucha

Kombucha er en veldig gammel og tradisjonell fermentert te. Det antas at den opprinnelig kom fra Kina og det er funnet bevis for at denne drikken ble drukket for godt over to tusen år siden. Kombucha lages ved at man tilsetter en startkultur, ofte kalt kombucha-mor eller SCOBY (ser ut som en beige pannekake), i en søt te, og lar denne gjære (fermentere) i noen uker. I fermenteringsprosessen vil sukkeret bli ”spist” opp av bakterier og sopp som er i SCOBYen, samtidig vil de probiotiske bakteriene produsere organisksyre slik at den ferdige kombucha-teen vil smake syrlig.


Kombuchaoppskrift og utstyr:

Utstyr til laging av kombucha:

  • En stor bolle eller glasskrukke
  • Klede til å dekke bollen eller glasskrukken, festes med for eksempel hyssing
  • Dørslag i plast
  • En ekstra bolle for å sile kombucha etter fermentering
  • Glassflasker med patentkork (anbefaler disse)

Kombucha scoby

Kombuchaoppskrift til 2 liter kombucha:

Ingredienser til kombuchaoppskrift

Slik lager du kombucha

Ha 2 poser av din favoritt økologisk te (må være rooibos eller svart te) i en stor glassbolle eller et glass, ha i 5 store spiseskjeer med mineralrikt økologisk rapadura sukker. Hell deretter 2 liter kokende vann i og la det stå helt til teen er lunken.

lage te til kombucha

TIPS: Et lite triks vi pleier å gjøre når vi har litt dårlig tid, er å bruke halvparten av mengden kokende vann for å lage teen og deretter tilsette iskaldt vann slik at blandingen blir raskere lunken.

Kombucha utblanding med kaldt vann

Hell i den ferdiglagde kombucha-teen fra forrige batch (hvis det er første gang du lager dette er det den væsken som kombucha scobyen lå i) og brett kombucha scobyen (pannekaken) pent ut slik at den blir liggende og flyte på toppen.

Lage kombucha tilsette startkultur

Hvis scobyen er mindre enn overflaten på bollen er det ikke noe problem. Hvis scobyen er for stor og bøyer seg ned i teen er det heller ikke noe problem. Altså, ikke noe problem.

Lage kombucha tilsette scoby

Fermentering

Knyt et rent kjøkkenhåndkle eller et kaffefilter med strikk på glassbollen eller glasskrukken, slik at støv og insekter ikke så lett kommer til. Og sett deretter kombuchaen til fermentering på et mørkt og romtemperert sted. Den kan gjerne stå i kjøkkenskapet,under senga eller et annet sted den får stå i fred. La den stå slik i 1-4 uker avhengig av temperatur og selvsagt hvor syrlig du vil ha den. Den blir syrligere jo lenger du lar den stå. I denne perioden er det lurt å ikke flytte på kombuchaen da dette kan hemme dannelse av den nye scobyen.

Kombuchabrygging

Ferdig fermentert?

Når du har latt kombucha-teen stå lenge nok (altså så lenge du vil at den skal stå), siler du den gjennom dørslaget og over i en ren bolle. Du trenger ikke vaske scobyen, selv om det henger litt tråder på den. Nå har det sannsynligvis dannes seg en ny scoby, eller en kombucha baby. Denne kan du forsiktig fjerne fra kombucha mammaen og lage 2 porsjoner neste gang. Du kan også gi den til naboen din sammen med en god splæsj av den ferdige kombuchaen (som starter). Du må selvsagt ikke glemme å holde av litt av den ferdigfermenterte kombuchaen til starter til din neste batch. Dette bør være ca 10% av mengden du planlegger å lage neste gang.

Helle kombucha på flasker

Etterfermentering

Hell deretter den ferdig fermenterte kombucha-teen over på rene flasker og la de stå på kjøkkenbenken 1-3 dager. Dette gjør at det dannes naturlig kullsyre. Det er også mulig å etterfermentere med feks ingefær eller bær for å få litt spennende smak. Ved etterfermentering lar du rett og slett bare flaskene med kombucha stå på kjøkkenbenken et døgn, med litt oppkuttet ingefær, frukt eller bær oppi. Finn gjerne på din egen kombuchaoppskrift med forskjellige bær.

Etterfermentering av kombucha med ingefær

Nytes best avkjølt med de flotte sugerørene fra Strawesome.

Ferdig kombucha med ingredienser i bakgrunnen

For å få tak i en kombucha scoby kan du enten kjøpe her hos oss eller høre om noen selger/donerer i Facebookgruppene Melkesyregjæring eller Fermentering.

 

Tekst: Kim
Foto: Sadie

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

  1. hei hei, jeg har brygget kombucha te men den mugner på toppen – opp på den fine tynne baby. Det er nytt men nå har det skjedd ttre gnager på radd nogen gode råd?

    Et annet spørgsmål: Min kombucha te har bare har brus/bobler første gang jeg brygget den (for 3 år siden). Den blir sur, men ingen bobler. Nogen tips? vil veldig gjerne ha bruseffekten…

    1. Mugg kommer kanskje fordi det glasset du bruker til gjæringen ikke er sterilisert med kokende vann før bruk. Renslighet er en dyd ved all brygging og det er meget viktig at man har rene boller og slikt, samt at man vasker hender godt før man setter i gang.

  2. Hei, høres spennende ut, hørt mye om d i utlandet-ikke her. Spørsmålet mitt er HVA er egentlig Kombucha scoby?? Forstår forklaringen deres ,men er vel ikke en vanlig pannekake. Får man kjøpt dette noe sted? For jg kjenner ikke som lager denne teen. Og evnt.hvis man kjøper det på FB, hvordan pakkes de for sending? Og åssen oppbevares den før bruk??
    Mvh

  3. Hei Laila. En kombucha scoby er en symbiotisk kultur av bakterier og gjær. Spør i gruppene Fermentering, Melkesyregjæring eller Tradisjonsmat Oslo om du kan få kjøpe av noen. Det er nok forskjellig hvordan folk velger å pakke dette. Kan nok fint oppbevares i romtemperatur noen dager før du bruker den.

  4. Hei! Når du etterfermenterer med bær, ingefær ol, fjerner du dette etter en dag eller to? Heller ut kombuchaen med bær osv, og heller den på på nytt i flaska? 🙂

  5. Hei.
    Vi pleier å la bær eller ingefær være på flaskene til vi skal drikke det. Det er ikke farlig å spise bærene. I dag drakk vi kombucha med solbær. Det var fantastisk nydelig. Lykke til

  6. Hei,
    Det er så hyggelig at alle ingredienser til Kambucha te finnes nå hos Naturlig Liv, jeg slet i snart to år å finne særlig Kabmucha-scoby i Norge. Jeg har kjøpt mange flasker kambucha te i to år, drikker gjerne to-tre flasker om dagen. Det er fantastisk å se på effekten det gjør i kroppen. Jeg bruker den for bedre fordøyelse, slet med dette i mange år. Kambucha te og eplecidder vinegar passer veldig fint for bedre fordøyelse.
    Herlig, jeg skal bestille alle ingredienser i dag.

  7. Hei,
    Når kombuchaen etterfermenterer på kjøkkenbenken, skylda korken til flaskene være på eller av?

    1. Hei Laila,

      For å få kullsyre må korken være på flaskene. Men det kommer an på hvor lenge de står og hvor mye sukker/bær/annet du har tilsatt til etterfermenteringen om du må lufte de litt for å lette på trykket.
      Her må du nesten prøve deg frem litt. Men vi anbefaler at du bruker flasker som tåler trykk og gjerne holder en klut over toppen mens du åpner i tilfelle det bruser over.

      Blåbær er kjedelig å prøve å vaske vekk fra taket. Snakker av erfaring 😉

      Lykke til!

      Hilsen Therese

  8. Hei 🙂 Takk for fin artikkel. Når jeg lager kombucha danner det seg «slim» i flasken, selv etter at jeg har silt den. Akkurat som om det blir en ny babyscoby. Dette skjer selv om jeg har silt den gjennom tesil to ganger og den ser ren ut. Etter et par dager er det der igjen. Vet dere hva dette skyldes?

    1. Hei Christin,

      Det stemmer at det er en ny babyscoby som dannes, det er helt naturlig og vanskelig å unngå helt selv om du siler og setter flasken kjølig.
      Høres ut som at du har en fin og aktiv kombucha-kultur.

      Hilsen Therese

  9. Hei.
    Pleier du å ha teposene oppe i selve krukken for fermenteringen? Slik at teposene er der også i 2-3 uker, eller lager du selve teen før du heller alt i krukken? Scoobyen min blir ødelagt når teposene er i krukken, så trenger litt tips? kunne jeg brukt slike økologiske teposer tro?

    Mvh Trine Bratlie.

    1. Hei Trine,

      Nei, tar alltid ut teposene før starteren og scobyen puttes oppi. Brygger søt te, tar ut teposene, lar den avkjøle seg til romtemperatur, heller oppi starter og putter scobyen oppi.
      Lykke til!

      Hilsen Therese

  10. Hvis kombuchaen er ferdig og oppbevares i kjøleskap, og jeg ønsker mer smak i. Hvordan kan jeg gå frem da? Kan jeg ta den ut på kjøkkenbenken og ha bær i noen dager? Og hvor ofte bør den luftes? (Bekymret for en kombucha eksplosjon!) OG, er det kun friske bær og frukter som kan brukes som smakstilsetning?

    Mvh Marie

  11. Hei! Nydelig tråd, jeg gleder meg til å teste dette for første gang. ? Hvordan oppbevarer dere den ferdige kombuchan? Må den stå i kjøleskapet? Og hvordan oppbevares scobyen dersom man ikke skal lage ny kombucha rett etter man er ferdig m første batch? Hvor lenge holder scobyen seg?

  12. Hei, har du i mer sukker når den skal etterfermenteres i flasker? Jeg har laget flere ganger etter denne oppskriften og kombuchaen smaker godt, men jeg får så og si null kullsyre.

  13. Hei
    Jeg skal gjøre dette for første gang, jeg lurer på må jeg fermertere 2 ganger hvis jeg skal ha smakstillsetting som bær og/eller ingefær, eller kan jeg ha i disse smakene uten å få kullsyre?

  14. Hei!
    Jeg er så fornøyd! Har klart å lage kombucha 🤗 Tror jeg..men det ligger en del grums i bunnen på flaskene etter at jeg har silt.. Er det ok?
    Virker Kombuchaen like godt uten kullsyre?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *