Flere og flere har begitt seg ut på den spennende opplevelsen ved å brygge sin egen kombucha. Vi har selv drukket kombucha i noen år, både fordi det smaker godt og angivelig skal gjøre godt for kroppen. Vi syns det er et veldig godt alternativ til brus eller annen sukret drikke. Vi har sjelden en fast kombuchaoppskrift, men har her satt sammen en vi syns er veldig god.
Kombucha er en veldig gammel og tradisjonell fermentert te. Det antas at den opprinnelig kom fra Kina og det er funnet bevis for at denne drikken ble drukket for godt over to tusen år siden. Kombucha lages ved at man tilsetter en startkultur, ofte kalt kombucha-mor eller SCOBY (ser ut som en beige pannekake), i en søt te, og lar denne gjære (fermentere) i noen uker. I fermenteringsprosessen vil sukkeret bli ”spist” opp av bakterier og sopp som er i SCOBYen, samtidig vil de probiotiske bakteriene produsere organisksyre slik at den ferdige kombucha-teen vil smake syrlig.
Kombuchaoppskrift og utstyr:
Utstyr til laging av kombucha:
- En stor bolle eller glasskrukke
- Klede til å dekke bollen eller glasskrukken, festes med for eksempel hyssing
- Dørslag i plast
- En ekstra bolle for å sile kombucha etter fermentering
- Glassflasker med patentkork (anbefaler disse)
Kombuchaoppskrift til 2 liter kombucha:
- Start kultur Kombucha SCOBY/mor (den flate pannekaken)
- 2 dl ferdiglaget kombucha som starter
- 5 ss Økologisk rapadura sukker
- 2 teposer av Økologisk te, Svart te eller Rooibos
- 2 liter vann
Slik lager du kombucha
Ha 2 poser av din favoritt økologisk te (må være rooibos eller svart te) i en stor glassbolle eller et glass, ha i 5 store spiseskjeer med mineralrikt økologisk rapadura sukker. Hell deretter 2 liter kokende vann i og la det stå helt til teen er lunken.
TIPS: Et lite triks vi pleier å gjøre når vi har litt dårlig tid, er å bruke halvparten av mengden kokende vann for å lage teen og deretter tilsette iskaldt vann slik at blandingen blir raskere lunken.
Hell i den ferdiglagde kombucha-teen fra forrige batch (hvis det er første gang du lager dette er det den væsken som kombucha scobyen lå i) og brett kombucha scobyen (pannekaken) pent ut slik at den blir liggende og flyte på toppen.
Hvis scobyen er mindre enn overflaten på bollen er det ikke noe problem. Hvis scobyen er for stor og bøyer seg ned i teen er det heller ikke noe problem. Altså, ikke noe problem.
Fermentering
Knyt et rent kjøkkenhåndkle eller et kaffefilter med strikk på glassbollen eller glasskrukken, slik at støv og insekter ikke så lett kommer til. Og sett deretter kombuchaen til fermentering på et mørkt og romtemperert sted. Den kan gjerne stå i kjøkkenskapet,under senga eller et annet sted den får stå i fred. La den stå slik i 1-4 uker avhengig av temperatur og selvsagt hvor syrlig du vil ha den. Den blir syrligere jo lenger du lar den stå. I denne perioden er det lurt å ikke flytte på kombuchaen da dette kan hemme dannelse av den nye scobyen.
Ferdig fermentert?
Når du har latt kombucha-teen stå lenge nok (altså så lenge du vil at den skal stå), siler du den gjennom dørslaget og over i en ren bolle. Du trenger ikke vaske scobyen, selv om det henger litt tråder på den. Nå har det sannsynligvis dannes seg en ny scoby, eller en kombucha baby. Denne kan du forsiktig fjerne fra kombucha mammaen og lage 2 porsjoner neste gang. Du kan også gi den til naboen din sammen med en god splæsj av den ferdige kombuchaen (som starter). Du må selvsagt ikke glemme å holde av litt av den ferdigfermenterte kombuchaen til starter til din neste batch. Dette bør være ca 10% av mengden du planlegger å lage neste gang.
Etterfermentering
Hell deretter den ferdig fermenterte kombucha-teen over på rene flasker og la de stå på kjøkkenbenken 1-3 dager. Dette gjør at det dannes naturlig kullsyre. Det er også mulig å etterfermentere med feks ingefær eller bær for å få litt spennende smak. Ved etterfermentering lar du rett og slett bare flaskene med kombucha stå på kjøkkenbenken et døgn, med litt oppkuttet ingefær, frukt eller bær oppi. Finn gjerne på din egen kombuchaoppskrift med forskjellige bær.
Nytes best avkjølt med de flotte sugerørene fra Strawesome.
For å få tak i en kombucha scoby kan du enten kjøpe her hos oss eller høre om noen selger/donerer i Facebookgruppene Melkesyregjæring eller Fermentering.
Tekst: Kim
Foto: Sadie
hei hei, jeg har brygget kombucha te men den mugner på toppen – opp på den fine tynne baby. Det er nytt men nå har det skjedd ttre gnager på radd nogen gode råd?
Et annet spørgsmål: Min kombucha te har bare har brus/bobler første gang jeg brygget den (for 3 år siden). Den blir sur, men ingen bobler. Nogen tips? vil veldig gjerne ha bruseffekten…
Mugg kommer kanskje fordi det glasset du bruker til gjæringen ikke er sterilisert med kokende vann før bruk. Renslighet er en dyd ved all brygging og det er meget viktig at man har rene boller og slikt, samt at man vasker hender godt før man setter i gang.
Hei. Det kan være flere årsaker til dette problemet, Anna Frøslev Werenskiold.Ta en liten titt på denne artikkelen, så finner du flere tips du kan prøve. Lykke til 🙂 http://www.kombuchakamp.com/2011/01/kombucha-mold-information-and-pictures.html
Hei, høres spennende ut, hørt mye om d i utlandet-ikke her. Spørsmålet mitt er HVA er egentlig Kombucha scoby?? Forstår forklaringen deres ,men er vel ikke en vanlig pannekake. Får man kjøpt dette noe sted? For jg kjenner ikke som lager denne teen. Og evnt.hvis man kjøper det på FB, hvordan pakkes de for sending? Og åssen oppbevares den før bruk??
Mvh
Vi har nå fått Kombucha-scoby i nettbutikken https://naturligliv.no/hus-hjem/fermentering/startkultur
Hei Laila. En kombucha scoby er en symbiotisk kultur av bakterier og gjær. Spør i gruppene Fermentering, Melkesyregjæring eller Tradisjonsmat Oslo om du kan få kjøpe av noen. Det er nok forskjellig hvordan folk velger å pakke dette. Kan nok fint oppbevares i romtemperatur noen dager før du bruker den.
Hei! Når du etterfermenterer med bær, ingefær ol, fjerner du dette etter en dag eller to? Heller ut kombuchaen med bær osv, og heller den på på nytt i flaska? 🙂
Hei.
Vi pleier å la bær eller ingefær være på flaskene til vi skal drikke det. Det er ikke farlig å spise bærene. I dag drakk vi kombucha med solbær. Det var fantastisk nydelig. Lykke til
Hei,
Det er så hyggelig at alle ingredienser til Kambucha te finnes nå hos Naturlig Liv, jeg slet i snart to år å finne særlig Kabmucha-scoby i Norge. Jeg har kjøpt mange flasker kambucha te i to år, drikker gjerne to-tre flasker om dagen. Det er fantastisk å se på effekten det gjør i kroppen. Jeg bruker den for bedre fordøyelse, slet med dette i mange år. Kambucha te og eplecidder vinegar passer veldig fint for bedre fordøyelse.
Herlig, jeg skal bestille alle ingredienser i dag.
Hei,
Når kombuchaen etterfermenterer på kjøkkenbenken, skylda korken til flaskene være på eller av?
Hei Laila,
For å få kullsyre må korken være på flaskene. Men det kommer an på hvor lenge de står og hvor mye sukker/bær/annet du har tilsatt til etterfermenteringen om du må lufte de litt for å lette på trykket.
Her må du nesten prøve deg frem litt. Men vi anbefaler at du bruker flasker som tåler trykk og gjerne holder en klut over toppen mens du åpner i tilfelle det bruser over.
Blåbær er kjedelig å prøve å vaske vekk fra taket. Snakker av erfaring 😉
Lykke til!
Hilsen Therese
Hei 🙂 Takk for fin artikkel. Når jeg lager kombucha danner det seg «slim» i flasken, selv etter at jeg har silt den. Akkurat som om det blir en ny babyscoby. Dette skjer selv om jeg har silt den gjennom tesil to ganger og den ser ren ut. Etter et par dager er det der igjen. Vet dere hva dette skyldes?
Hei Christin,
Det stemmer at det er en ny babyscoby som dannes, det er helt naturlig og vanskelig å unngå helt selv om du siler og setter flasken kjølig.
Høres ut som at du har en fin og aktiv kombucha-kultur.
Hilsen Therese
Hei.
Pleier du å ha teposene oppe i selve krukken for fermenteringen? Slik at teposene er der også i 2-3 uker, eller lager du selve teen før du heller alt i krukken? Scoobyen min blir ødelagt når teposene er i krukken, så trenger litt tips? kunne jeg brukt slike økologiske teposer tro?
Mvh Trine Bratlie.
Hei Trine,
Nei, tar alltid ut teposene før starteren og scobyen puttes oppi. Brygger søt te, tar ut teposene, lar den avkjøle seg til romtemperatur, heller oppi starter og putter scobyen oppi.
Lykke til!
Hilsen Therese
Hvis kombuchaen er ferdig og oppbevares i kjøleskap, og jeg ønsker mer smak i. Hvordan kan jeg gå frem da? Kan jeg ta den ut på kjøkkenbenken og ha bær i noen dager? Og hvor ofte bør den luftes? (Bekymret for en kombucha eksplosjon!) OG, er det kun friske bær og frukter som kan brukes som smakstilsetning?
Mvh Marie
Hei!
Kan jeg bruke alle typer Pukka-the?
Hilsen
Karin
Hei! Nydelig tråd, jeg gleder meg til å teste dette for første gang. ? Hvordan oppbevarer dere den ferdige kombuchan? Må den stå i kjøleskapet? Og hvordan oppbevares scobyen dersom man ikke skal lage ny kombucha rett etter man er ferdig m første batch? Hvor lenge holder scobyen seg?
Hei, har du i mer sukker når den skal etterfermenteres i flasker? Jeg har laget flere ganger etter denne oppskriften og kombuchaen smaker godt, men jeg får så og si null kullsyre.
Hei
Jeg skal gjøre dette for første gang, jeg lurer på må jeg fermertere 2 ganger hvis jeg skal ha smakstillsetting som bær og/eller ingefær, eller kan jeg ha i disse smakene uten å få kullsyre?
Har gjort alt etter boka,men får ingen baby scoby,kan det brukes allikevel?
Hei!
Jeg er så fornøyd! Har klart å lage kombucha 🤗 Tror jeg..men det ligger en del grums i bunnen på flaskene etter at jeg har silt.. Er det ok?
Virker Kombuchaen like godt uten kullsyre?