Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?


Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler


Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å legge varer i handlekurven og betale for disse. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å reklamere direkte til deg ved salg eller spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder eller ved salg. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Frakt kr 89,- Fri frakt ved kjøp over 800,- Rask levering med Posten

Knyte bæresjal – her viser vi deg hvordan

5/5 (1)

knyte bæresjalVi har båret de minste barna siden tidenes morgen i forskjellige varianter av bæresjal og andre bæreinnretninger. I alle jeger-sanker samfunn blir spedbarn som ikke ennå selv kan bevege seg særlig effektivt og målrettet fremover, båret nesten kontinuerlig gjennom døgnet, mens i vestlig verden blir spedbarna i gjennomsnitt båret under 25% av døgnet.

De siste årene har bæresjalet blitt mer populært igjen, og mange føler nok en herlig frihet ved å knyte bæresjalet og kunne bære med seg den lille overalt og likevel ha begge armene fri. Dette gjør det mulig å enklere gjennomføre de daglige tingene du har lyst til, istedenfor å føle at du må rekke alt mens den lille sover.

Vi viser deg hvordan du skal knyte bæresjal du får kjøpt hos oss. Klikk her for å se på bæresjalene våre.

Hvordan skal jeg knyte bæresjal og bære den lille?

For å sikre at du bærer babyen din på en trygg måte bør du følge disse enkle tipsene.

  • du skal knyte bæresjalet stramt (men ikke så stramt at det føles ubehagelig)
  • du skal kunne se babyen mens du bærer
  • babyen bør bæres såpass høyt at du enkelt kan kysse babyen på hodet
  • det skal være litt mellomrom mellom haken til babyen og babyens brystkasse
  • babyens rygg skal være støttet (hodet må selvsagt også være støttet for de minste som ikke selv kan holde hodet)
  • pass på at rompa til babyen får synke lavere enn knærne, tenk at bena skal se ut som en M hvis du titter i speilet
  • spre sjalet godt ut mellom bena til babyen, det skal være god støtte fra knehase til knehase

knyte bæresjal smile

For å vise deg hvordan du bruker bæresjal har vi laget noen enkle instruksjonsvideoer som viser deg hvordan du skal knyte bæresjalet og noen vanlige bæremetoder.

Knyte bæresjal og bære i vanlig «bena ut» stilling foran på brystet:

Merk at bæresjalet burde vært knytt litt strammere på denne videoen og at sjalet ikke er spredt nok ut fra knehase til knehase på babyen. Sjalet kunne med fordel også vært spredd litt bedre ut over mors rygg for mer komfortabel bæring (men dette er mer en smakssak).

Knyte bæresjal og bæring på hoften:

Hvordan løfte babyen ut av bæresjalet:

Hvorfor skal jeg knyte bæresjal på meg istedenfor å bære i bilstol?

Når en baby blir født er ryggraden krummet som en C, men etterhvert som babyen vokser begynner ryggraden å få en mer S-form slik voksne har når babyen etterhvert kan holde hodet selv og sitte selvstendig. Men for at denne utviklingen skal skje trenger babyen å aktivere muskulaturen og dette er vanskelig å få til når man ligger i en bilstol.

Babyer under 4 måneder bør generelt bæres bryst mot bryst, slik at ryggen får beholde sin naturlige krumming. Mye tyder på at det er fornuftig å unngå en del bæreseler så tidlig, siden flere av de ikke gir optimal støtte til bena slik froskestilling/bena ut i bæresjal gjør. Når bena blir hengende fritt og dingle på så små babyer i lengre perioder, kan det ha en negativ påvirkning på hofteleddsutviklingen. Det har nå heldigvis kommet en god del bæreseler på markedet som tillater trygg bæring også for de minste, men sjekk nøye at bæreselen tillater bryst mot bryst bæring, at babyen får god støtte fra knehase til knehase og at de ikke blir presset inn i for rett rygg (gjelder spesielt de yngste).

Bæring i bæresjal (og gode bæreseler) er også positivt for babyer med hoftedysplasi, siden froskestillingen/bena ut hjelper hofteleddene inn i en gunstig stilling. Generelt sett er det anbefalt med froskestilling de første ukene etter fødsel og deretter bena ut. Ofte vil babyen selv gi tydelige tegn på at det er på tide å bytte fra froskestilling, til bena ut. I froskestilling er knærne trukket tett inn til kroppen, dette er en naturlig refleks hos de yngste når man løfter de, mens i «bena ut» stillingen er knærne ikke i kontakt med overkroppen til babyen.

knyte bæresjal amme

Kroppskontakt og nærhet frigjør dessuten oksytocin («velvære-hormonet») som hjelper med både tilknytning og amming, og reduserer risikoen for fødselsdepresjon. En kanadisk undersøkelse viste at babyer som ble båret flere timer om dagen, gråt 43% mindre enn sine jevnaldrende som ikke ble båret. Og det er vel ikke akkurat negativt?

Noen har vært bekymret over at babyer og barn som blir båret utvikler seg saktere motorisk, men dette stemmer ikke. Ifølge flere studier, er det faktisk helt motsatt! Det er mye som tyder på at det er utrolig positivt for barnets utvikling å både få nok magetid og tid i oppreist stilling (som f.eks. ved bæring i bæresjal) for den beste nevromuskulære utviklingen. Dette vil hjelpe til med utviklingen av god balanse, bevegelse og muskulær kontroll.

Klikk her for å se på bæresjalene våre.

 

Foto: May Langhelle
Video: Sadie
Tekst: Therese

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *