Jun er en nydelig fermentert drikk av honning og grønn te som er helt perfekt som en forfriskende tørstedrikk på varme dager. I likhet med kombucha, lages jun også ved at en scoby fermenterer en søt te. Jun te kalles kombuchaens champagne, og du kommer garantert til å si deg enig i det etter å ha drukket et kaldt glass sprudlende jun.
Ingredienser:
- økologisk grønn te
- økologisk grønn te med sitrongress
- økologisk kaldslynget honning
- en junscoby og junstartkultur
- 1 liter vann
Slik lager du jun te
Det første du må gjøre er å la 2 teposer (grønne) trekke i 2 dl varmt vann.
Hvis du ikke har sånn fancy vannkoker som lar deg stille temperaturen på 80grader (C), så er det lurt å hive i 2-3 isbiter sammen med det kokende vannet for at den grønne teen ikke skal bli bitter.
Økologisk grønn te:
Det er veldig viktig at du bruker økologisk grønn te uten sprøyterester eller kunstig aroma for at fermenteringsprosessen skal bli så bra som mulig. Hvis du i tillegg til grønnte bruker en grønn te med sitrongress, vil den ferdige junteen få en deilig lett sitronsmak. Grønn te har forresten en veldig god betennelsesdempende effekt og at det har en positiv effekt på hjertet.
Når du mener at grønnteen har trukket lenge nok, tar du teposene ut og heller i ca 2 dl kaldt vann, til teen er lunken under 40 grader. Dette er for at teen må være kjøligere for at du ikke skal deaktivere de gunstige enzymene som er i honningen, når du nå skal ha i denne.
Ta deretter 3 proppfulle skjeer med økologisk kaldslynget honning og rør rundt. Fortsett å røre til honningen er helt utrørt. Kjøp honning fra din lokalbonde, eller så får du kjøpt dette i nettbutikken vår.
Økologisk honning:
Visste du at honning inneholder melkesyrebakterier som ser ut til å ha en veldig gunstig effekt på ugunstige bakterier, og at svenske forskere har funnet ut at honning ser ut til å være et veldig godt alternativ til antibiotika. Og i boka «12 uker for et sunnere liv og en smalere midje» skrevet av legen Berit Nordstrand står det at honning dessuten kan være med på å redusere magefettet!
Når honningen har blitt helt oppløst kan du helle på litt mer kaldt vann slik før du…
…heller i en god klunk med startervæske (dette får du med når du adopterer jun-scobyen).
Jun scoby:
SCOBY=Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast, er som navnet sier en symbiotisk koloni av både bakterer og gjær. Jun scobyen er ganske lik kombucha scobyen, men jun scoby fermenterer honning og grønn te istedet for sukker og svart/rød te som kombuchaen. Scobyen kan oppbevares i kjøleskap eller romtemperatur hvis den ligger i fermentert junte. For å få tak i en jun scoby er det lurt å forhøre seg i facebookgruppene «fermentering» eller «melkesyregjæring» og høre om du kan adoptere en.
Etter at du har hatt startkulturen oppi kan du slippe jun scobyen oppi glasset med honning og grønn te.
Knyt på et fint klede slik at det ikke kommer støv eller insekter til, pluss at det ser pent ut i kjøkkenskapet eller på benken. Du kan la glasset stå til fermentering i romtemperatur i 3-7 dager, litt avhengig av hvor søt du liker den.
Noen ganger vil det ha dannet seg en ny scoby, en jun baby, og denne kan du legge i et glass med fermentert jun te som du akkurat har laget og feks gi bort til noen du er glad i. En jun baby er den perfekte vertinne gave.
Som du ser er den nye scobyen tynnere enn den gamle «moren».
Hell deretter den ferdigfermenterte jun teen på flasker med patent kork og lar de stå i romtempereatur et døgns tid for å etterfermentere slik at det blir dannet kullsyre. Det er viktig at flaskene du bruker tåler en god del trykk.
Hvis du ønsker å lage en jun som smaker ingefærøl, kan du ha i noen spiseskjeer med revet ingefær når du heller teen på flasker.
Jun te smaker aller best når den nytes iskald som champagne.
Foto: Sadie
Tekst: Kim
Så spennende. Fått dilla på kombucha og vannkefir. Tror jeg må skaffe meg en Jun-baby også 🙂
Dette har eg lyst til å prøve! Takk for t du deler.
Lager ofte vannkefir og kombucha men jun te høres spennende ut. Hvis noen hører hvordan få tak i jun scoby er jeg veldig interessert:-)
Etter kurs hos Gry lager vi kombucha og deler scoby. Bor i Asker og er interessert i jun scoby.
Dette har jeg lyst til å prøve. Bori Asker
Så interessant, lettfattelig og inspirerende innlegg. Dette vil jeg prøve. Har prøvd meg på konbucha tidligere og har fortsatt scobyer stående på glass (hotell) men nå skal jeg sette igang igjen?? Pga nylig ny sykdom må jeg gå på kortison og antibiotika i lange tider nå?? og da blir jo dette enda viktigere. Jeg ønsker svært gjerne å få tilsendt jun scoby og opodkrift???? På forhånd takk??
Veldig spennende og interessant?
Høres veldig godt og bra ut. Har nettopp bestilt meg en Jun scoby. Dette må prøves. Har allerede prøvd meg på vannkefir, kombucha. Har tenkt på det før at hvorfor kan det ikke lages av grønn te og sunnere sukker (selv om sukkeret forsvinner da) Her var ihvertfall svaret. Takk.
Er interessert i Jun te (i forskjellige varianter. Bor ved Drammen. er det noen som har scoby jeg kan «adoptere»?
Takknemelig for få en god og nøyaktig oppskrift på jun the
Dette vil jeg prøve
Jeg lot den stå 2 døgn med etrerfernentering med ingefær, går det bra?