Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?


Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler


Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å legge varer i handlekurven og betale for disse. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å reklamere direkte til deg ved salg eller spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder eller ved salg. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Frakt kr 89,- Fri frakt ved kjøp over 800,- Rask levering med Posten

Jun – slik lager du deilig probiotisk champagne-kombucha!

 4.9/5 (41)

Junte

Jun er en nydelig fermentert drikk av honning og grønn te som er helt perfekt som en forfriskende tørstedrikk på varme dager. I likhet med kombucha, lages jun også ved at en scoby fermenterer en søt te. Jun te kalles kombuchaens champagne, og du kommer garantert til å si deg enig i det etter å ha  drukket et kaldt glass sprudlende jun.

junte ingredienser

Ingredienser:

  • økologisk grønn te
  • økologisk grønn te med sitrongress
  • økologisk kaldslynget honning
  • en junscoby og junstartkultur
  • 1 liter vann

Slik lager du jun te

 

Det første du må gjøre er å la 2 teposer (grønne) trekke i 2 dl varmt vann.

Hvordan lage junte

Hvis du ikke har sånn fancy vannkoker som lar deg stille temperaturen på 80grader (C), så er det lurt å hive i 2-3 isbiter sammen med det kokende vannet for at den grønne teen ikke skal bli bitter.

brygging av grønnte

Økologisk grønn te:

Det er veldig viktig at du bruker økologisk grønn te uten sprøyterester eller kunstig aroma for at fermenteringsprosessen skal bli så bra som mulig. Hvis du i tillegg til grønnte bruker en grønn te med sitrongress, vil den ferdige junteen få en deilig lett sitronsmak. Grønn te har forresten en veldig god betennelsesdempende effekt og at det har en positiv effekt på hjertet.

slik lager du junte

Når du mener at grønnteen har trukket lenge nok, tar du teposene ut og heller i ca 2 dl kaldt vann, til teen er lunken under 40 grader. Dette er for at teen må være kjøligere for at du ikke skal deaktivere de gunstige enzymene som er i honningen, når du nå skal ha i denne.

junte med honning

Ta deretter 3 proppfulle skjeer med økologisk kaldslynget honning og rør rundt. Fortsett å røre til honningen er helt utrørt. Kjøp honning fra din lokalbonde, eller så får du kjøpt dette i nettbutikken vår.

jun te med honning

Økologisk honning:

Visste du at honning inneholder melkesyrebakterier som ser ut til å ha en veldig gunstig effekt på ugunstige bakterier,  og at svenske forskere har funnet ut at honning ser ut til å være et veldig godt alternativ til antibiotika. Og i boka «12 uker for et sunnere liv og en smalere midje» skrevet av legen Berit Nordstrand står det at honning dessuten kan være med på å redusere magefettet!

brygging av junte

Når honningen har blitt helt oppløst kan du helle på litt mer kaldt vann slik før du…

junte starter

…heller i en god klunk med startervæske (dette får du med når du adopterer jun-scobyen).

junte junscoby

 

Jun scoby:

SCOBY=Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast, er som navnet sier en symbiotisk koloni av både bakterer og gjær. Jun scobyen er ganske lik kombucha scobyen, men jun scoby fermenterer honning og grønn te istedet for sukker og svart/rød te som kombuchaen. Scobyen kan oppbevares i kjøleskap eller romtemperatur hvis den ligger i fermentert junte. For å få tak i en jun scoby er det lurt å forhøre seg i facebookgruppene «fermentering» eller «melkesyregjæring» og høre om du kan adoptere en.

 

junte fermentering scoby

Etter at du har hatt startkulturen oppi kan du slippe jun scobyen oppi glasset med honning og grønn te.

fermentering av junte

 

Knyt på et fint klede slik at det ikke kommer støv eller insekter til, pluss at det ser pent ut i kjøkkenskapet eller på benken. Du kan la glasset stå til fermentering i romtemperatur i 3-7 dager, litt avhengig av hvor søt du liker den.

fermentering av økologisk junte

Noen ganger vil det ha dannet seg en ny scoby, en jun baby, og denne kan du legge i et glass med fermentert jun te som du akkurat har laget og feks gi bort til noen du er glad i. En jun baby er den perfekte vertinne gave.

fermentert junte baby scoby

Som du ser er den nye scobyen tynnere enn den gamle «moren».

Junte etterfermentering ingefær

Hell deretter den ferdigfermenterte jun teen på flasker med patent kork og lar de stå i romtempereatur et døgns tid for å etterfermentere slik at det blir dannet kullsyre. Det er viktig at flaskene du bruker tåler en god del trykk.

Hvis du ønsker å lage en jun som smaker ingefærøl, kan du ha i noen spiseskjeer med revet ingefær når du heller teen på flasker.

Junte - Slik lager du champagne-kombucha

Jun te smaker aller best når den nytes iskald som champagne.

 

Foto: Sadie
Tekst: Kim

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

  1. Så interessant, lettfattelig og inspirerende innlegg. Dette vil jeg prøve. Har prøvd meg på konbucha tidligere og har fortsatt scobyer stående på glass (hotell) men nå skal jeg sette igang igjen?? Pga nylig ny sykdom må jeg gå på kortison og antibiotika i lange tider nå?? og da blir jo dette enda viktigere. Jeg ønsker svært gjerne å få tilsendt jun scoby og opodkrift???? På forhånd takk??

  2. Høres veldig godt og bra ut. Har nettopp bestilt meg en Jun scoby. Dette må prøves. Har allerede prøvd meg på vannkefir, kombucha. Har tenkt på det før at hvorfor kan det ikke lages av grønn te og sunnere sukker (selv om sukkeret forsvinner da) Her var ihvertfall svaret. Takk.

  3. Er interessert i Jun te (i forskjellige varianter. Bor ved Drammen. er det noen som har scoby jeg kan «adoptere»?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *