Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?


Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler


Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å legge varer i handlekurven og betale for disse. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å reklamere direkte til deg ved salg eller spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder eller ved salg. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Frakt kr 89,- Fri frakt ved kjøp over 800,- Rask levering med Posten

Hypnobirthing: Gjesteinnlegg av Siri Embla og Helene Habberstad

Ingen rangeringer enda.

hypnofødselStadig flere benytter seg av hypnofødsel, det vil si bruk av puste- og avslapningsteknikker under fødsel. Det kan minne litt om å gå i en slags transe. Kraftmamma Vibeke benyttet seg av dette under sin siste fødsel. Hun beskrev hypnofødsel som «Et fantastisk flott verktøy å bruke i forbindelse med fødsel, det bidrar til at man blir avslappet i kroppen – noe som vidre fører til mindre anspenthet, stress og smerter. Jeg vil anbefale alle fødende å lese boken Hypnobirthing – om ikke for å føde i transe, få et annet syn og fokus på fødsel. Ofte hører man om smerten, risiko og de negative sidene og det er fort gjort å la dette prege fødselen og hele opplevelsen. Hypnobirthing har motsatt fokus – på at det er fullt mulig å føde (så og si) uten smerter, angst og frykt – men å la kroppen og instinkt ta over.» Her kommer gjesteinnlegget fra  Siri Embla som holder kurs i Hypnobirthing bl.a i Norge.

Hypnobirthing (hypnofødsel)

hypnobirthing

Skrevet av Siri Embla, oktober 2014.
Redigert av Helene Habberstad

Har vi en epidemi av fødselsangst?
Er det slik i dag at kvinner er redde for å føde og at det kun er skrekkhistorier ute og går?
Er fødsel noe man kan forberede seg til, eller stålsetter man seg, hopper i det og ser hva som skjer?
HypnoBirthing® (HypnoFødsel) tar fødselsangst og kvinners rettigheter til å ha en god fødselsopplevelse på alvor. For det er en reel mulighet.
Hvordan spør du kanskje deg selv?
Kvinnekroppen er laget med de egenskapene som trengs for å bære frem et barn, inkludert evnen til å føde, så spørsmålet burde kanskje heller være hvordan har det seg at kvinner tror at de ikke kan føde?
Jevn påvirkning av negative historier fra bl.a. media (har du sett en rolig og harmonisk fødsel på film noen gang?), familie og venner som deler sine fortellinger osv. samles opp på «harddisken», lagres som lag på lag over evnen som er iboende i alle kvinner, og et inntrykk av at fødsel er ´bare noe man må komme seg igjennom for å få møte barnet´ er skapt. I kombinasjon med ofte mangelfull informasjon om hvordan kroppens fysiologi er tilrettelagt for å føde og teknikker for å forberede seg, skapes et tankemønster basert på redsel og frykt. Kroppen oppfatter fare som virkelig uavhengig om den er reell eller ´bare´i tankene.

 

 

hypnobirth-class

“Det du tenker om fødselen påvirker hva du føler om fødselen som igjen påvirker hvordan du føder. Fødselen kan være en opplevelse som gir mestringsfølelse og er en fornøyelse om vi forbereder oss best mulig.”(sitat hentet her)

 

HypnoBirthing, The Mongan Method, er basert på arbeidet til Dr. Grantly Dick-Read, en engelsk obstetriker og forkjemper for naturlig fødsel som har lagt grunnlaget for the National Childbirth Trust i Storbritannia. I boken «Childbirth without fear» som ble gitt ut i 1933 skriver han:
«det finnes ingen andre arter som assosierer det å føde med lidelse og pinefull smerte, bortsett fra der det er sykdom eller dyrene ikke er i sitt naturlige element som f.eks i fangenskap.»
Dette skapte stor debatt og var svært kontroversielt, ettersom han stilte spørsmål om smerte ikke nødvendigvis trengte å ledsage en fødsel. Videre konkluderte Dick-Read at frykt og spenninger utrettet 95 % av smerten under fødselen, noe som kan elimineres ved hjelp av avspenningsteknikker som kvinner kan lære og utøve selv.
Når vi er redde går kroppen i forsvarsmodus og blod og oksygen går til organer relevante til å hjelpe oss ut av faren. Hypotesen til Dick-Reid er at når en kvinne er redd under fødselen så blir blod og oksygen sendt bort fra livmoren, da dette ikke er et essensielt organ for å redde kvinnen fra fare, den kan derfor ikke gjøre jobben sin effektivt, uten smerte. Når en kvinne forholder seg rolig og er avslappet er muskelen (livmoren) godt ernært med oksygen og blod, og kan arbeide smertefritt, akkurat som alle andre muskler i kroppen.

 

 

hypnobirth
«I følge den fysiologiske loven, fungerer alle normale og naturlig funksjoner i kroppen uten fare og smerte. Fødsel er en naturlig, normal fysiologisk opplevelse for sunne og friske kvinner som føder sunne og friske barn. Man kan derfor slutte seg til at sunne kvinner som bærer sunne barn, kan trygt føde uten fare og smerte.» Jonathan Dye, Easier Childbirth 1891

 

Kroppen produserer ulike hormoner og dersom fare oppfattes, produseres katekolaminer. Når dette skjer i svangerskap eller fødsel blokkerer dette for utskillelse av endorfiner og oxytocin, hormoner som bidrar til avspenning, smertelindring og effektive rier. Når redsel og stress dominerer får vi en ond sirkel av, redsel som skaper spenninger- som skaper smerte- som skaper mer redsel osv. Dette kan føre til ulike scenarioer som langsom fremgang, behov for mer smertelindring og et helt batteri av ulike medisinske intervensjoner.

 

HypnoBirthing, enn noe ukjent i Norge enda, er velkjent i over 48 land (i bl.a. Storbritannia er det inkorporert tilbud ved flere fødeavdelinger).
Det er et effektivt og logisk fødselsforberedende program som går over 12,5 timer. I tillegg oppfordres paret (kvinnen og valgt fødepartner, det må ikke nødvendigvis være barnets far) til å investere tid hjemme til å praktisere avspenning, dyp avspent pust og enkle visualiserings øvelser.
Ordet hypnose har nok mange konnotasjoner, en av de, at man mister kontroll og er ubevisst på hva som foregår rundt en. Dette er ikke tilfellet for verken HypnoBirthing eller hypnose generelt. All hypnose er en form for selvhypnose og personen som blir hypnotisert er alltid i full kontroll. Hypnose simpelthen refererer til en dyp avslappet tilstand, som man når som helst, kan velge å gå ut eller inn av. Fordelen med denne tilstanden er at underbevisstheten er mottakelig, og nye positive tankemønstre kan skapes og erstatte negative, fryktorienterte tankesett. Kropp og sinn jobber sammen, der tankene går, følger kroppen.

 

Kurset er sammensatt av fem moduler som alle består av konkret, enkel og tydelig informasjon og veiledning. Paret lærer seg teknikker som er lette å lære og å ta i bruk; puste- og visualiseringsteknikker, dybdeavspenning og massasje. Betydningen av tilknytning til barnet i svangerskapet samt etter fødsel vektlegges, samtidig informeres det om kosthold og trening i svangerskapet, hva de kan forvente under fødselen, ulike fødeposisjoner som kan være nyttige, hvordan kvinnekroppens fysiologi fungerer ifhl. til fødsel. De kommende foreldrene lærer hvordan de kan ta ansvar for sin egen opplevelse- hvilke rettigheter de har, hva som er evidens basert praksis, kort sagt styrkes foreldrenes evne i det å gjøre et informert valg. Viktigst, kanskje, er likevel praksisen som over tid lar paret/ mor frigjøre frykt og redsel. Kvinnen får verktøy og støtte til å bygge opp og forsterke en indre tro på at hun kan føde slik at hun stoler fullt og helt på sin egen kropp og intuisjon. Fødepartner/ fedre får verktøy som de kan bruke og støtte sin fødende partner underveis, det gir dem en meningsfylt rolle og fokus.

 

 

 

Mange kvinner som har benyttet seg av HypnoBirthing forteller at smerte ikke er det rette ordet for det som de opplevde under fødselen, men heller stramninger, trykk og kraft. De tilfellene der fødselen er endt med et uplanlagt keisersnitt, forteller disse kvinnene at teknikkene hjalp dem å holde seg rolige igjennom inngrepet og opplevelsen endte positivt. Statistikker fra USA viser at HypnoBirthing mødre har langt færre intervensjoner enn andre mødre, samt en keisersnitt prosent som er 15 % lavere enn nasjonalt gjennomsnitt. (se resultatet her)

 

HypnoBirthing handler om å skape en fredelig, kraftfull og god fødselopplevelse for hele familien. Det er en feiring av livet, og metoden er vel så mye en filosofi som et sett konkrete og gjennomprøvde teknikker. I en tid da vi opplever at mange får mangelfull informasjon og veiledning om betydningen av å forberede seg fysisk, følelsesmessig og mentalt til fødselen, ser vi at dette programmet setter kvinnen i førersetet av sin egen fødsel. Med ordentlig forberedelse møtes fødselsdagen med ro og paret kan håndtere det som skjer uansett hvilken retning fødselen skulle ta. Under en fødsel fødes ikke bare et nytt lite barn. Fødsel skaper også mødre og fedre, og når naturen får gjøre det den kan best, får de nybakte lov til å kjenne på noe dypere i seg selv, en viten om at de er utstyrt med det som trengs for å ta vare på den lille.

 

 

hypnobirth-vann
“My dream is that every woman, everywhere, will know the joy of a truly safe, comfortable, and satisfying birthing for herself and her baby.” — Marie Mongan

 

Helene Habberstad og Siri Embla er pionerer for denne tilnærmingen i Norge, som fortsatt er relativt ukjent blant gravide kvinner her til lands. Sammen ønsker de at alle kvinner, og spesielt de som sliter med fødselsangst, skal få muligheten til å ha en fødselsopplevelse som er god og positiv.

 

Om Siri Embla
Siri Embla fødte sitt første barn hjemme ved hjelp av metodene hun lærte på kurset, dette, sammen med ønsket om at alle kvinner skal ha muligheten til å oppleve fødselen som noe de kan tenke tilbake på med et smil og varme i hjertet, inspirerte henne til å bli instruktør selv, utdanningen tok hun i Auckland, New Zealand.
Erfaringene overbeviste henne om hvor bra teknikkene fungerte. Hun fikk full tillit til sin egen kropp og skjønte at en fødsel var noe som kunne skje lett og smertefritt. Igjennom svangerskapet valgte hun bort alle negative historier og «matet» seg selv med positive fødselshistorier og visualiseringer, sammen med avslappningsteknikker og pusteøvelser gjorde dette at fødselen gikk som en drøm. Kvinnekroppen har en enorm kapasitet til å gi og nære liv og Siri Embla mener HypnoBirthing er en perfekt nøkkel for å få tilgang det som allerede er der. Hun er utdannet yoga instruktør, massasje og aromaterapeut, er Reiki Master og driver «The BodyTree», hun jobber også freelance som scenekunstner.

 

Om Helene Habberstad
Helene er mangeårig fødselsvisjonær og har fordypet seg i naturlige og kropp-sinn orienterte måter å forberede seg til fødsel. Hun tok HypnoBirthing instruktør utdanning i Dublin, og ønsker at flere kvinner og babyer skal få oppleve trygge og harmoniske fødsler. Hun fødte selv sin første sønn hjemme for 18 år siden, og fire år senere en gutt, som ble indusert på sykehus pga sykdom. Begge kraftfulle og intenst berikende fødsler i all sin forskjellighet. Hun er ydmyk over kroppens iboende klokskap, og ser HypnoBirthing som et fantastisk verktøy til å få kontakt med denne klokskapen. Helene er utdannet jordmor, tai chi lærer og stress/traume terapeut. Hun var medgrunder for Føderiket og har siden startet Senter for bevisst fødsel hvor hun brenner for å jobbe med kvinner og deres partnere i livets ulike faser.

 

 

hypnobirth-tær
“Imagine what might happen if women emerged from their labor beds with a renewed sense of the strength and power of their bodies, and of their capacity for ecstasy through giving birth” — Dr. Christiane Northrup

 

For å finne ut mer:

Følg HypnoBirthing® Norge´s Facebook side her

Introduksjon til HypnoBirthing video her

Kontakt:
Siri Embla – siri@thebodytree.co.nz
Helene Habberstad – helene@bevisstfoedsel.no

 

Kilder:

The Oxytocin Factor, Tapping The Hormone Of Calm, Love, And Healing av Kerstin Uvnäs-Moberg.

http://hypnobirthing.com/

HypnoBirthing® statistikker http://hypnobirthing.com/US_Outcomes_Summary_2010.pdf

Anektodiske historier fra HypnoBirthing® kvinner (hentet fra forum for HypnoBirthing instruktører)

Undervisningsmateriell fra HypnoBirthing® The Mongan Method kurset.

http://www.bestdaily.co.uk/your-life/news/a599362/meet-the-women-who-enjoyed-giving-birth.html

http://www.telegraph.co.uk/women/womens-health/8333728/Forget-gas-and-air-give-me-a-hypnobirth.html

http://www.colchesterhospital.nhs.uk/maternity_hypnobirthing.shtml

http://www.healthypages.com/news/hypnobirthing-trial-results-due-this-month

http://www.controlled-trials.com/ISRCTN27575146

http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/06/14/kate-middleton-hypnobirth_n_3440177.html

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *