Jeg har alltid vært veldig glad i den søte smaken og lukten av hylleblomst, det får meg med en gang til å tenke på varme sommerdager. Men ofte er hylleblomstsaften man kjøper helt ihjelsøtet og da smaker den fort syntetisk.
I år bestemte jeg meg for å lage min egen. Denne er helt usøtet, slik at man kan søte den selv. Jeg personlig synes den er søt nok uten noe ekstra. Saften jeg lager har relativt kort holdbarhet, da jeg ikke har tilsatt noe konserveringsmiddel. Men dette løses enkelt ved å fryse ned hylleblomstsaften i isbitterninger. Da kan du nyte den søte sommersmaken hele året.
Slik gjorde jeg det:
Plukk hylleblomster (klipp av de store stilkene, disse gir besk smak på saften)
Kutt opp 2-3 økologiske sitroner i skiver
Kok opp vann og hell over blomster og sitron.
Tilsett evt søtning her (kanskje litt lønnesirup eller stevia?)
La dette avkjøles og la stå i kjøleskapet i et par dager.
Sil av blomstene og hell på flaske, eller i isbitformer.
Serveres kald, gjerne med isbiter og evt litt mynte. Så er det bare å nyte den søte smaken av sommer!
Hylleblomstsaft er også nydelig å bruke i vannkefir eller kombucha, men pass opp da dette gir ganske mye futt i flaskene. Anbefaler sterkt å bruke flasker som tåler trykk og å åpne over vasken dersom det har fått stå et par dager.