Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?


Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler


Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å legge varer i handlekurven og betale for disse. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å reklamere direkte til deg ved salg eller spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder eller ved salg. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Frakt kr 89,- Fri frakt ved kjøp over 800,- Rask levering med Posten

Hvordan lage fermenterte grønnsaker i en fermenteringskrukke?

5/5 (8)

Kirby & Kraut fermenteringskrukke

Flere og flere oppdager den positive effekten fermentert mat kan ha på både fordøyelsen og helsen. For nybegynnere fungerer det helt utmerket å bruke syltetøysglass slik som Norgesglass til å fermentere grønnsaker. Etterhvert som man lager mer fermenterte grønnsaker vil de aller fleste synes at det er enklere å lage større porsjoner samt at det er mye lettere å få bedre resultat hvis man bruker en fermenteringskrukke som er designet til å lage fermenterte grønnsaker i.

Slik bruker du en fermenteringskrukke: 

 Fermentert surkål Fermenteringskrukke

Det finnes flere forskjellige typer fermenteringskrukker. Her forklarer jeg hvordan man skal bruke 2 typer, en med vannlås og en uten (det med vannlås er til venstre øverst, og den uten til høyre). Begge systemene følger det med stener som fungerer som lodd som skal plasseres over det du skal fermentere for å holde det under laken slik at det reduserer sjangsen for at det skal dannes uønsket mugg. Sørg for at du har en fermenteringskrukke som ikke innholder tungmetaller i glassuren.

 

Det første man skal gjøre er å rengjøre krukken og stenene grundig i rent vann med såpe. Noen pleier i tillegg å legge stenene i vannbad med litt edikk i mens man lager i stand resten. Alt utstyr som skal benyttes må være rengjort.

fermentering grønnsaker

Start med å kutte grønnsakene (bruk alltid økologiske, da sprøytemidler i konvensjonelle grønnsaker kan hindre melkesyrebakterienes vekst), i dette tilfellet vanlig hodekål. Bruker du en mandolin eller foodprocessor med kuttefunksjon går det mye fortere. Legg grønnsakene i en stor bolle og strø uraffinert havsalt, feks Celtic havsalt, over grønnsakene og bland det godt inn i grønnsakene slik at væsken fra grønnsakene kan sive ut.  La gjerne saltet få litt tid til å trekke ut væske i 30-60 minutter (dette er valgfritt) før du går videre.

fermentering Celtic Sea Salt Havsalt

Bruk hendene eller en stapper til å kna eller mose grønnsakene slik at mer væske siver ut.

Fermentering Surkål Sauerkraut

Når rikelig mengder væske har sevet ut overfører du grønnsakene og væsken over i en fermenteringskrukke. Vær oppmerksom på at mengden væske som siver ut er avhengig av hvilken type grønnsaker du bruker og hvor ferske de er. Dette betyr at du noen ganger må tilsette litt ekstra væske.

Fermentering Fermenteringskrukke

Vær nøye med å tettpakke grønnsakene så hardt du kan slik at de meste blir dekket av laken. Ikke la noen grønnsaksbiter sitte fast i veggen av krukken. Så plasserer du vektstenen(e) slik at den/de holder grønnsakene godt ned i saltlaken.

fermenteringskrukke vektsten

Hvis det ikke er nok lake til å dekke vektstenene fyller du på litt ekstra kaldt vann slik at det er god klaring til vektstenen. Dersom du tilsetter ekstra vann, må du også tilsette litt ekstra salt. Tommelfingerregelen er ca 20 g salt pr liter væske til grønnsaker som ikke stampes og 10g salt pr liter væske til grønnsaker som stampes.

Fermenteringskrukke vektskive

 

kirby & kraut fermenteringskrukke

Neste steg er litt avhengig av hvilken krukke du bruker: Bruker du Kirby & Kraut krukken, så setter du bare på tekstilhetten på toppen. Hvis du har den klassiske fermenteringskrukken, er det viktig at du fyller friskt vann i vannlåsen mellom krukken og lokket. Det må være nok vann til å dekke det lille hakket i lokket når lokket er på krukken.

fermenteringskrukke vannlås

 kirby and kraut fermenteringskrukke uten vannlås

La krukken stå i 1-2 uker før du smaker på grønnsakene. Pass på at laken i krukken aldri går under stenene, da kan det dannes uønsket gjær.

Etter 1-2 uker kan du overføre de fermenterte grønnsakene til mindre glasskrukker feks Norgesglass, som du kan sette i kjøleskapet for videre modning.

fermenterte grønnsaker surkål glasskrukke

Husk nok lake til å dekke grønnsakene under oppbevaring. Brukes som tilbehør til mat, det er et smakrikt tilskudd til enhvert måltid!

fermentert surkål glasskrukke

 

Ingredienser:

(du kan bruke masse forskjellige rotgrønnsaker, løk og kål eller hva du vil eksperimentere med)

 

Framgangsmåte:

 • finskjær kålen og bland med havsalt
 • masser blandingen for å frigjøre væske til en lake
 • Legg blandingen i krukken
 • Legg på vektstener og hell på ekstra vann for å dekke
 • Hell vann i vannlåsen hvis du har klassisk fermenteringskrukke, eller bare tre på tekstilhetten på Kirby&Kraut fermenteringskrukken
 • La stå i 1-2 uker i romtemperatur, men det kan stå lenger opp til 6 uker. Ha deretter grønnsakene i tette glasskrukker som du oppbevarer kjølig i opp til flere måneder.

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

 1. Så hyggelig Kjellfrid! Fermenteringskrukke er en superidé til julegave, og nå har vi 10% rabatt på fermenteringspakker 🙂 Se under julegavepakker i nettbutikken 🙂

 2. Hei,
  Takk for en super nettbutikk og mange gode tips.

  Jeg har fermentert kål og synes den blir kjempegod. Har imidlertid lagt merke til at det legger seg et lag hvit veske på bunnen av glassene etter at de har stått i kjøleskapet noen uker. Er dette vanlig?

  1. Hei Tina,
   Tusen takk for kjempekoselig tilbakemelding!!

   Så gøy at du har kommet igang med fermentering av kål. Helt enig med deg, det er kjempegodt!!

   Det hvite som legger seg i bunnen av glasset er helt ufarlig og en normal del av fermenteringsprosessen. Du har kanskje sett at laken blir litt uklar underveis? Det hvite er rett og slett litt gjær og melkesyre.

   Hvis du tenker på å lage litt fermentert kål til jul kan jeg også anbefale denne: https://naturligliv.no/side/melkesyregjaeret-kal-julesmak/

   Lykke til!
   Hilsen Therese

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *