Det er få ting som passer så perfekt til grillet mat som det en god hjemmelaget salsa gjør. De friske og sterke smakene i denne salsaen får tennene til å løpe i vann. Her en en enkel oppskrift på en fermentert salsa som du kan ha med på neste grillfest.
Dette trenger du:
- 3 økologiske tomater
- 2 økologiske løk
- 1 stor bunt med økologisk koriander
- 4-6 økologiske hvitløksfedd
- 4 stk chili
- saften fra 2 sitroner
- en neve paprika
- 4 spiseskjeer Vita Biosa (eller annen startkultur)
- 0,6 dl vann
- 1-2 teskjeer uraffinert havsalt
- 1 teskje Fjellurt Pizzakrydder
Slik lager du fermentert salsa
Velg lokale og økologiske råvarer om du har mulighet. Kutt alle grønnsakene og urtene i passe store biter. Når du kutter sterk chili er det fornuftig å bruke engangshansker og i alle fall ikke tørke deg for mye i øynene etter å ha håndtert chili.
Etter hvert som du kutter opp, putter du ingrediensene i et glass som passer til Pickl-it lokkene (feks Fidoglass).
Når du har alle grønnsakene og urtene på plass, kan du tilsetter sitronsaft, salt, Vita Biosa, krydder og vannet. Bland godt med en tre/plastsleiv e.l. Press forsiktig alle ingrediensene ned i glasset slik at væsken dekker innholdet. Du trenger ikke å mose eller stampe for å få væsken ut fra grønnsakene.
Sett på Pickl-it lokket og fyll vannlåsen med vann slik at trykket kan slippe ut uten at du får støv i grønnsakene. La deretter glasset stå i romtemperatur i 2-3 dager, slik at salsaen får fermentert godt. Deretter kan du oppbevare glasset i kjøleskap med vanlig lokk i opp til 5 uker
Salsa betyr saus og man kan skille mellom amerikansk og meksikansk salsa. Perfekt tilbehør til kjøtt, fingermat, saltmat eller snacks. I denne utgaven brukes koriander som i tillegg til å inneholde antioksidanter, visstnok har evnen til å rense organer for tungmetaller som har samlet seg opp? Denne fermenterte utgaven vil i tillegg inneholde melkesyrebakterier som er gull for førdøyelsen. Hvitløk, chili og hete krydder kan også styrke immunforsvaret. Uansett så smaker det helt fantastisk!
Foto: Sadie
Tekst: Kim