Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?


Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler


Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å legge varer i handlekurven og betale for disse. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å reklamere direkte til deg ved salg eller spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder eller ved salg. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Frakt kr 89,- Fri frakt ved kjøp over 800,- Rask levering med Posten

Hjemmelaget kefir med økologisk melk

5/5 (1)

 

Hjemmelaget kefir

Hjemmelaget kefir er en frisk og god drikk. I tillegg til å være velsmakende, som er betydningen av ordet kefir, så er kefir proppfull av probiotiske og gunstige bakterier. Her får du en enkel fremgangsmåte slik at du kan lage økologisk kefir på ditt eget kjøkken. Håper det smaker!

hjemmelaget kefir oppskrift

Slik lager du hjemmelaget kefir:

Ingredienser:

hjemmelaget kefir økologisk rørosmelk

De første du gjør er å helle økologisk melk i en glasskrukke. Melken som er å få tak i fra butikken er pasteurisert, men hvis du har tilgang til upasteurisert melk rett fra en bonde så kan det være lurt å bruke denne. Erfaringsmessig er det nemlig enklere å få et godt resultat på din hjemmelagde kefir hvis du bruker ubehandlet melk.

hjemmelaget kefir kefirkorn

 

Kefirkorn:

Kefirkornene ser ut om klaser av slimete risengrynsgrøt og består av flere forskjellige typer bakterier og gjærfamilier som lever i en symbiose. Kefirkornene spiser, eller fermenterer, næringsstoffer i melken og gjør slik at melken tykner. I fermenteringsprosessen produserer kefirkornene syre (mens den spiser opp melkesukkeret; laktose), samtidig som at det blir dannet masse gunstige probiotiske bakterier og gjær. Det er viktig at du ikke lar kefirkornene komme i kontakt med metall, da dette kan forstyrre bakteriene og gjæren i kefirkornene.

hjemmelaget kefir startkultur kefirkorn

Hell i ca en spiseskje kefirkorn til 1 liter økologisk melk. Det er ikke farlig om det er litt mer kefirkorn, dette vil bare gjøre at fermenteringsprosessen av kefiren går fortere.
Hjemmelaget kefir kefirkorn startkulturSett deretter et lokk eller et filter på glasset slik at støv og insekter ikke kommer til. Det er viktig å ikke skru lokket helt på slik at trykket som dannes kan slippe ut, Pickl-it lokket gjør at trykket utliknes kontinuerlig slik at du ikke risikerer at glasskrukkene knuses.  Deretter lar du glassene stå i romtemperatur i 1-4 dager , avhengig av hvor syrlig/søt du ønsker at kefiren skal være. Her kan du gjerne pynte med litt kanelstenger for å gjøre det litt hyggelig for kefirkornene, og så kan du ta et bilde og legge ut på instagram med #naturligliv 😉
hjemmelaget kefir fermentering norgesglass

Etter noen dager vil kefiren tykne slik som butikkefir er. Hvis du bruker melk som ikke er homogenisert vil fettlaget legge seg på toppen av melken slik som vist på bildet over.

hjemmelaget kefir fermentering

Her ser du at melken har syrnet og blitt til kefir. Øverst flyter kefirkornene og det har dannet seg en tynn hinne øverst i kefiren.

Helseeffekter:

Kefir kan ha veldig mange positive effekter på helsen, og det er ikke bare godt for magen. I følge denne artikkelen fra Matmerk ser det faktisk ut til at kefir kan gjøre det enklere å slutte med nikotin. Hvis du er nysgjerrig på andre helseeffekter kefir kan ha er det lurt å ta en titt på denne artikkelen

hjemmelaget kefir økologisk melk

Hell deretter kefiren i en plastsil (ikke metall) og rører forsiktig med en tresleiv eller silikonslikkepotte helt til det kun er kefirkorn som er igjen i silen/dørslaget.

hjemmelaget kefir økologisk kefirkorn

Her ligger kefirkornene igjen i plastdørslaget. Kefirkornene legger du oppi neste batch med melk for å lage mer hjemmelaget kefir. Hvis du ikke skal lage mer kefir med det samme, kan du legge de i et lite glass med melk og plassere i kjøleskapet. Det kan stå i en uke eller to, men skift melk underveis hvis det skal stå lengre.
hjemmelaget kefir økologiske ingredienser

Hjemmelaget kefir er forfriskende og godt som tørstedrikk. Nytes gjerne med et lett strøss med økologisk vaniljepulver, ceylon kanel eller kardemomme.

Du kan også lage kefir med kefirpulver. Da slipper du å tenke på å måtte passe på melkekefirkorn.

 

Foto: Sadie
Tekst: Kim

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *