Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?


Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler


Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å legge varer i handlekurven og betale for disse. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å reklamere direkte til deg ved salg eller spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder eller ved salg. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Frakt kr 89,- Fri frakt ved kjøp over 800,- Rask levering med Posten

Hjemmelaget bacon av økologisk frilandsgris

 4.9/5 (22)

Hjemmelaget bacon

Hjemmelaget bacon er noe av det aller beste som finnes og det gjør også nesten alle matretter mye bedre. Med litt øvelse blir du raskt veldig dyktig slik at du kan servere hjemmelaget bacon til venner og kjente, og nyte godt av den statusen dette medfører. I tillegg til den fantastiske smaken er det også flere andre grunner til at du burde lage ditt eget bacon. Bacon er nesten litt som poteten, kan brukes til alt, og det sies også at bacon er kjøkkenets svar på duct tape.

Det er flere som lurer på hvordan man lager bacon selv, og det er faktisk veldig mye enklere enn det man skulle tro. Ja, det er faktisk så enkelt at hvem som helst kan lage sitt eget bacon uten å måtte kjøpe inn masse dyrt utstyr og annen kunnskap enn du kan lese deg til fra denne teksten.

Slik lager du hjemmelaget bacon:

Hjemmelaget bacon er en 4 stegs prosess. Det er kun 4 steg, men det er viktig at det ikke slurves med noe. Og hvis du heller ønsker å lage pancetta istedet lar du rett og slett være å røyke sideflesket til slutt.

 • Valg og preparering av råvare
 • Salting
 • Tørking & krydring
 • Røyking

Salte bacon

 

Hygiene:

Før du går i gang med noe som helst er det ekstremt viktig å passe på at du har god hygiene og at alt av utstyr som skal benyttes er helt rent. Du er nemlig ikke interessert i uønsket bakterievekst!

 

Ingredienser:

 • Sideflesk eller buklist med svor (passe stort stykke)
 • Celtic uraffinert havsalt grovt eller fint
 • Eventuelt krydder av ønsket type

Utstyr:

 • En ildfast form med rist (fås f.eks. på Ikea eller Clas Ohlson)
 • Røykutvikler med treklosser eller røykpistol
 • Aluminiumsfolie

 

Råvare:

For at resultatet skal bli så bra som mulig er det essensielt at råvaren som skal brukes er av ypperste kvalitet. Kvaliteten på kjøttet er selvfølgelig avhengig av hva slags for og dyrevelferd grisen har fått. Personlig syns jeg at det aller beste svinekjøttet er fra økologisk frilandsgris som har fått gå ute hele året og grave etter røtter, biller og annet snacks. Hvis du i tillegg kommer over en gris som har fått surmelk, myse, brød eller poteter er det bare å slå til og kjøpe så mye du klarer å frakte hjem. Hvert år handler vi en stor gris på godt over 100kg, og da blir det jo litt hjemmelaget bacon.

silja

For å lage hjemmelaget bacon kan du bruke hvilken stykningsdel du vil, det eneste du må passe på er at det må være svor på. For enkelthets skyld skal vi i denne artikkelen lage bacon av sideflesk som også er det vanligste å finne i butikken. Hvis du har en hel ribbe liggende kan du også bruke denne, da er det bare å fjerne ribbeina før du salter.

Hvis du ikke er så heldig å ha en slik gris tilgjengelig, kan du kontakte nærmeste slakter feks Anni´s i Mathallen eller en ferskvaredisk og bestille buklist eller ribbe  (be gjerne slakteren om å fjerne ribbeina). Personlig mener jeg at bacon skal ha svor på, men dette er det jo også delte meninger om. Sprøstekt bacon blir best med svor, mykstekt bacon blir best uten svor.  Denne gangen har jeg vært så heldig å få tak i en buklist av meget høy kvalitet fra Fossheim gaard, som jeg har kjøpt gjennom kjøttabonnementet til Duggurd. Fossheim gaard er forresten de som står bak den fantastisk gode spekepølsa FÆIT SALAMI som dessverre nå er ute av produksjon.

Salting:

Salting av kjøtt er en fin metode for å konservere kjøtt. Saltet trekker ut væsken av kjøttet samtidig som at saltet trekker inn i kjøttet. Dette gjør at det blir ugunstige vekstforhold for bakterier som ellers ville fordervet kjøttet raskere.

Salt har lenge vært en ettertraktet handelsvare, og uttrykket «Earn your salt» stammer sannsynligvis fra det gamle Romeriket da soldatene fikk sine lønninger (salary) i salt. For å motta lønn var de selvsagt også nødt til å gjøre seg fortjent til den.

 

Salte bacon frilandsgris

Hjemmelaget bacon krever god kvalitet på saltet. Når du først tar deg bryet om å lage eget bacon kan du også bruke salt som smaker godt, ja for det er forskjell på saltkvalitet også. Jeg bruker alltid uraffinert havsalt, men det går selvfølgelig å eksperimentere med andre typer uraffinert salt som f.eks steinsalt.

salte økologisk bacon

Gni flesket godt inn med havsalt slik at alle kriker og kroker får en skikkelig runde med saltet. Plasser baconflesket enten i en liten plastpose med ziplock eller i en form slik som jeg pleier å gjøre,  la dette ligge kjølig i 10-48 timer, avhengig av hvor tykk fleskebiten er og hvor salt du ønsker at ditt hjemmelaget bacon skal bli. Personlig foretrekker jeg å salte sideflesket i ca 12 timer før jeg tørker det.

grovt havsalt bacon

Sideflesket er gnidd godt inn med uraffinert havsalt, og legges deretter på en seng av salt.

hjemmlaget bacon salt

Formen plasseres kjølig over natten eller i det antall timer du ønsker å salte flesket.

saltet frilandsgris bacon

Kjøttsaften vil sive ut av kjøttet og etter noen timer vil sideflesket bade i lake. Når kjøttet har ligget lenge nok børster du eller skyller av det gjenværende saltet. Pass på å tørke godt etterpå slik at det ikke er fukt i noen hulrom eller sprekker.

Noen velger å bruke natriumnitritt når de lager spekemat som feks bacon.  Natriumnitritt gjør at spekematen får en litt skarpere smak og en knall rødfarge på kjøttet i tillegg til at nitrittsalt også hindrer uønsket bakterievekst som feks clostridium botolinium. Nitrittsalt er etter min mening kun nødvendig hvis man ikke har god nok hygiene til å unngå slik uønsket bakterievekst, eller at man ønsker at spekematen skal få en kunstig rød farge etter speking. Jeg er veldig nøye på hygiene når jeg lager hjemmelaget bacon og jeg er heller ikke interessert i at baconet skal se ut som noe annet enn det er, derfor bruker jeg aldri nitritt.

Krydre bacon:

Krydring av hjemmelaget bacon er like valgfritt som alt annet. Det som er fint med bacon er at det passer til nesten all type amt, men det betyr også at nesten all krydder passer til bacon. Vi pleier å ha bacon med forskjellig krydder i kjøleskapet slik at vi har mulighet til å variere når vi vil.

økologisk bacon krydder

Her har vi valg å krydre med økologisk tørkede urter. Dette er en sikker vinner og gir baconet skikkelig deilig smak av urter. Selvsagt passer dette baconet til pizza senere.

hjemmelaget bacon krydder

Pass på å bruk rikelig med krydder som du gnir inn i kjøttet. Det krydderet som måtte bli overflødig vil uansett bare falle av når du kutter det opp.

Speke bacon:

Speking betyr tørking av kjøtt, og dette er en veldig gammel form for konservering av kjøtt. I Norge er det lange tradisjoner bak denne metoden å konservere kjøttet på. Det begynte sannynligvis med at det var reduserte muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt. Stabburet eller spekeburet var fast plass for kjøtt som skulle henge til speking.

 

tørke bacon hjemmelaget

Det saltede sideflesket legges på risten av formen slik at det hele tiden får luft. Legg deretter formen tilbake i kjøleskapet igjen og la det ligge i en ukes tid, gjerne lenger hvis du liker at baconet er ekstra godt tørket. Når du er fornøyd med tørkingen, er det tid for å gi baconet en god smak av røyk.

Røyke bacon:

Røyk gir baconet en god røykaroma og er med på å konservere kjøttet. Røyking er nok den aller eldste måten å konservere mat på, og har sannsynligvis blitt brukt helt siden mennesket begynte å kontrollere ilden. Når du lager hjemmelaget bacon har du mulighet til å velge helt selv hva slags tresort du ønsker å røyke med og selvsagt varigheten.

Røyke hjemmelaget bacon

Her har jeg bare lagt den ferdigspekede baconbiten på risten av formen og plassert en en elektrisk røykutvikler ved siden av med en liten bjørkekloss oppå. Etter en liten stund begynner treklossen å ulme og det begynner ryke.

Røyke bacon

Deretter dekker jeg formen med aluminiumsfolie slik at røyken blir konsentrert rundt sideflesket.  Jeg pleier å gjøre dette ute når det er litt kjølig, så trenger jeg ikke være bekymret for at varmen blir et stort problem. Når du lager hjemmelaget bacon kan du selv bestemme hvor lenge du vil røyke det. Dette er avhengig av hvor kraftig røyksmak du liker, men et sted mellom 30 minutter til 3 timer med røyk  kan være fint å begynne med.

Røyke bacon røykpistol

Hvis du heller ønsker å bruke en røykpistol også kjent som baconpistol, er det bare å fyre opp røyk i en pose og la den ligge en liten stund før du har nydelig hjemmelaget bacon klar til konsumering.

hjemmelaget bacon økologisk krydder

Da er det bare å kutte så tykke skiver du vil. Hvis du skal kutte tynne skiver med en kjøttskjærer, kan det være lurt å legge baconbiten i fryseren en times slik at den blir litt fastere. Bacon stekes best på sterk varme i ovn eller i en stekepanne.

Nyt bacon til all slags mat!

 

Hvis du ønsker å få tak i svinekjøtt av meget god kvalitet kan du sjekke ut denne listen med produsenter av frilandsgris eller hvis du bor på østlandet kan du bestille dette fra Duggurd.

 

If you can´t fix it with bacon, you haven´t used enough!

 

Tekst: Kim
Foto: Sadie

 

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

 1. Hei Lene. Artikkelen er nå oppdatert. Hvis du ser under "utstyr" i artikkelen, har vi nå linket til steder hvor du får tak i røykutvikler. Lykke til

 2. Hei. Eg lurte på kor lang holdbarhet baconet har om det blir lagra kaldt? Eg skal lage det som eit oppgåve på skulen der eg skal konservere eit produkt med kjøt. Eg har ikkje lov å bruke kjøleskap eller frysar for å auke holdbarheita. Har du noko erfaring med det?

  1. Hei Nina,

   Så lenge baconet blir oppbevart kjølig, tørt og luftig vil det kunne holde seg kjempelenge! Det vil jo da selvfølgelig bli tørrere og tørrere, men vil likevel være fullt spiselig. Det blir som en skinke, den kan jo henge til speking i flere år.

   Lykke til med skoleoppgaven!
   Hilsen Therese

 3. Blir feitt svinekjøtt gjennomsaltet på såpass kort tid? Eller blir det et «ferskt parti» i midten?

  1. Vi har ikke opplevd noen gang at det har blitt igjen et «ferskt parti» i midten. Har forsøkt med lengre salting også, men da synes jeg personlig at sluttproduktet blir for salt, går selvsagt å vanne det litt ut igjen, men har ikke sett på det som nødvendig.

   Hilsen Therese

  1. Anbefales virkelig! Vi lager bacon hver høst når vi henter gris som har gått ute på en seter hele sommeren.

   Lykke til!

 4. Lite tips, ikkje bruk bjørk når du røyke, da det dannes giftstoffer i røyken som kan være ugunstig for helsen på langsikt

  1. hva med å skjære det opp først og så røyke det ? blir det for mye røyk/ «feil» farge ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.