Flere og flere tar har begynt å lage deilig hjemmelaget smågodt med gelatin. Det beste er å få i seg næringstoffene gjennom måltidene, derfor er det fornuftig å gjemme det sunne inn i feks godteri eller desserter. Gelatingodteri med bær og kombucha er en fin måte å få i seg probiotiske bakterier, byggeklosser fra gelatinen og selvfølgelig det sunne i bærene.
Dette trenger du for å lage gelatingodteri med bær og kombucha:
- 4 dl kombucha (se oppskrift) eller usøtet juice
- 6 ss økologisk gelatin
- en klype uraffinert havsalt (valgfritt)
- 1 ss kaldslynget honning eller lønnesirup hvis du trenger det litt søtere
- 2 dl bær
Gelatinpulver er en rik kilde til aminosyrer, og inneholder faktisk så mye som 6-12 gram protein per spiseskje. Gelatin er ypperlig til å brukes i mat slik som gele, smoothie og sunt gelegodteri med bær som i denne oppskriften. Du kan også bruke gelatinpulver for å få bedre tekstur i rørte bær, hjemmelaget syltetøy eller hjemmelaget iskrem. Gelatin er ikke er fullverdig kilde til protein, nytes derfor best som dessert.
Slik gjør du:
Ha litt av kombuchaen 1-2 dl i en liten gryte og tilsett gelatinen, og la det stå i 5 minutter slik at gelatinen får svellet mens du forbereder kombucha og bær blandingen.
Ha bærene og resten av kombuchaen i en mixer og kjør til bæreene er helt most. Deretter siler du blandingen gjennom en sil slik at frøene blir liggende igjen i silene. Sett bollen med bær og kombuchablandingen til side.
Når bær og kombuchablandingen er ferdiglaget kan du varme opp gryten med gelatin slik at gelatinen blir helt utsmeltet og utrørt i kombuchaen.
Ha deretter litt av kombuchaen 1-2 dl i en liten kjele og tilsett gelatinen, og la det stå i 5 minutter slik at gelatinen får svellet. Tilsett gjerne litt uraffinert havsalt og kaldslynget honning eller lønnesirup hvis du vil ha litt mer mineraler og litt søtere. La blandingen få kjøle seg litt ned til feks 40 grader før du mixer gelatinblandingen med bærblandingen, og heller i fine silikonformer eller en større glassform. La formene stå i kjøleskap i noen timer slik at gelatinen får stivnet til fine gelefigurer som du presser forsiktig ut av formene.
Gelatingodteri med bær er like godt i matpakken eller bursdager til de minste, som noe sunt du kan kose deg med i sofaen. Gelefigurene kan du fint oppbevare i noen dager i kjøleskap.
Foto: Sadie
Tekst: Kim