Hvem elsker ikke den søtsyrlige smaken av sommermodne bringebær i en kald leskende drikk i sommervarmen? Med noen få ingredienser får du en nydelig leskende og probiotisk sommerdrikk. Prøv denne superenkle oppskriften på fermentert bringebærbrus med vannkefir eller kombucha.
Denne er rask å lage hvis finværet plutselig skulle dukke opp mellom regnskyene i den norske sommeren. Ha denne bærbrusen på flasker slik at dere kan ta med på piknikk i parken eller på båttur.
Dette trenger du for å lage fermentert bringebærbrus
- 2 dl frosne bringebær (eller andre frosne bær)
- 1 liter vannkefir
- en barneskje kaldslynget honning hvis du trenger det litt søtere
Vannkefir er en probiotisk drikk laget ved å fermentere sukkervann med vannkefirkorn. Bakteriene fra vannkefirkornene spise sukkeret, slik at det dannes kullsyre og en mild og god drikk. Sukkerinnholdet vil reduseres betydelig under fermenteringsprosessen. Er du nysgjerrig på hva slags probiotiske bakterier vannkefir inneholder, kan du lese mer her
Slik gjør du:
Ha frosne bær, honning og litt av vannkefiren i en blender, og kjør til det får en fin konsistens. Deretter heller du i resten av vannkefiren og blander inn forsiktig slik at du ikke pisker ut kullsyren fra vannkefiren. Hell i glass eller på glassflaske.
Det eneste du trenger til denne probiotiske bringebærbrusen er frosne bringebær (du kan selvfølgelig bytte ut med andre bær hvis du ønsker en annen smak), litt honning og kald vannkefir. Hvis du ikke har vannkefir lett tilgjengelig kan du bruke en annen fermentert drikke som feks kombucha eller jun, alternativt kan du bruke farris med litt vita biosa istedet.
Server denne iskald rett fra blenderen eller sett i kjøleskapet i vente på varmere vær. Barna kommer til å elske denne deilige brusen (og du vet at de samtidig får i seg masse gode bakterier)! Denne vil nok også bli en storfavoritt hos lekekameratene til barna også, hvis du serverer denne i sommer. Vi anbefaler at du sikrer deg et glass selv også!
Foto: Sadie
Tekst: Kim