Fårikål er Norges nasjonalrett og har tronet øverst på nordmenns favorittliste siden 1972. Denne nydelige retten blir bare mer og mer populær i Norge og over 70 prosent av befolkningen kommer til å spise fårikål nå i høst. Retten er utrolig enkel å lage, men ved hjelp av Wonderbag blir det enda enklere.
Fårekjøtt er noe av det beste du kan spise i Norge. Ikke bare er sauekjøtt ufattelig godt, men det er også noe av det mest bærekraftige kjøttet du kan spise. Norsk sau er på sommerbeite nesten hele sommeren og bidrar derfor til å vedlikeholde kulturlandskapet ved å forhindre gjengroing. Den viktige beitejobben sauen gjør vil også bidra til å øke det biologiske mangfoldet. Spis derfor norsk fårekjøtt med god samvittighet.
Når jeg lager fårikål foretrekker jeg å bruke kjøtt fra spælsau eller villsau, pga at disse sauerasene klarer seg betydelig bedre på utmarksbeite enn den norske hvite sauen. Spælsauen er veldig like de gamle sauerasene som var i Norge i bronsealderen, de er mye lettere i kroppen enn de norske hvite sauene og de kan klare seg på beite både vinter og sommer. I tillegg har de bedre instinkt som hjelper dem å passe seg fra farer som feks dyr som vil spise dem.
Kjøp Wonderbag her: Her får du kjøpt Wonderbag
Dette trenger du for å lage Fårikål:
- 2 1/2 kg lam eller fårekjøtt med bein (bog, nakke eller annen stykningsdel med bein)
- 2 1/2 kg hodekål
- 5 dl vann
- 6 teskjeer hele pepperkorn
- litt havsalt (3-4 ts
- En Wonderbag og gryte
Tider
Forberedelsestid: 10 minutter
Koketid: 30 minutter
Wonderbag: 4 1/2 timer (opp til 8-10 timer)
Tid spart på komfyren: 3 timer
Slik gjør du for å lage denne tradisjonsmaten:
Skjær kålen i fire gjennom kjernen og kutt hver fjerdedel i 2 eller 3 mindre biter. Prøv å la litt av kjernen være igjen slik at kålen ikke faller fra hverandre når den langkokes. Deretter legger du lagvis kjøtt og kål i en tykkbunnet gryte, begynn med kjøttstykker og la fettsiden ligge ned mot bunnen.
Fordel salt og hele pepperkorn mellom lagene. Noen velger også å drysse på litt mel som jevning til sausen. La det siste laget på toppen være et kål lag og avslutt med å helle over vannet.
Sett lokk på gryta og la hele gryta småputre på komfyren i 30 minutter. Når du lager mat i Wonderbag er det viktig å la hele innholdet bli helt gjennomvarmt før du plasserer gryten i baggen. Bruker du større kjøttstykker vil det være behov for lengre tid på komfyren.
Legg deretter gryten i Wonderbaggen, bruk et gryteunderlag i bunnen for å beskytte stoffet, og stram til slik at det blir forseglet så godt som mulig. La gryta med fårikål stå og syde videre i wonderbaggen i minst fire og en halv time til, gjerne mer, før du åpner og serverer med kokte poteter, flatbrød eller syltetøy.
Det er viktig å bruke hele pepperkorn for de blir til små smaksbomber når fårikålen er ferdigkokt.
Dette kan du med trygghet invitere gjester på. Hvis du har lyst til å eksperimentere med andre typer kjøtt kan du bruke geitekjøtt som er minst like bærekraftig som lammekjøtt.
Lykke til!
Lyst til å komme hjem til ferdig middag?
Få gratis ebok med masse deilige oppskrifter, lure tips og triks for Wonderbag. Du får også svar på de oftest stilte spørsmålene om Wonderbag. Få tilgang til eboken her: https://naturligliv.no/side/ebok-wonderbag/
Wonderbag lar deg komme hjem til et varmt smakfullt, varmt måltid, uten å ha brukt ekstra strøm. Bli inspirert og få råd av andre Wonderbag-entusiaster ved å bli med i den lukkede Wonderbag-gruppen på Facebook ved å klikke her eller på bildet under.