Dine data, du er sjefen!

For å gjøre nettsiden vår så bra og nyttig som mulig, samler vi inn informasjon fra alle dere som besøker oss. Vi bruker denne informasjonen til å forbedre brukeropplevelsen og ved passende anledninger for reklame i sosiale medier.

Din informasjon er trygg hos oss. Mer informasjon om informasjonskapsler og behandling av dine personopplysninger, finner du under Vilkår for personvern og informasjonskapsler. Godtar du at vi henter inn statistikk og bruker informasjonskapsler?


Du kan alltid endre innstillingene dine ved å gå til innstillingene for informasjonskapsler nederst på siden.

Dine innstillinger for informasjonskapsler


Nødvendig for å kunne bevare nettsidens grunnleggende funksjoner, som å legge varer i handlekurven og betale for disse. De bidrar også til ivaretakelse av vår nettsides sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.

Disse informasjonskapslene gjør det mulig for oss å reklamere direkte til deg ved salg eller spesielle anledninger. Vi vil kun bruke denne funksjonen for å gi deg reklame i korte perioder eller ved salg. Ved å deaktivere disse informasjonskapslene kan det føre til at du ser annonser som ikke er like relevante for deg.

Frakt kr 89,- Fri frakt ved kjøp over 800,- Rask levering med Posten

Økologisk mat under svangerskapet: Økouka Debatt del 2

Ingen rangeringer enda.

økologisk mat under svangerskap

Økologisk mat forebygger svangerskapsforgiftning. I forbindelse med ØKOUKA 2014 arrangerte Oikos et seminar med tittelen «Hvor sunn er økologisk mat»? Senior forsker dr. Anne Lise Brantsæter presenterte den norske mor og barn-undersøkelsen som så på sammenhengen mellom inntak av økologisk mat under svangerskapet og risiko for svangerskapsforgiftning. Studien ble publisert i British Medical Journal Open tidligere i sommer. Resultatene fra studien ble presentert under ØKOUKA på litteraturhuset i Oslo tirsdag 23. september.

Økologisk mat kan gi lavere risiko for svangerskapsforgiftning

Svangerskapsforgiftning er en komplikasjon som kan oppstå i siste halvdel av svangerskapet, en tilstand som i alvorlige tilfeller kan være livstruende for mor og barn. Tilstanden kjennetegnes blant annet av høyt blodtrykk og protein i urinen og den eneste behandlingen er å sette i gang forløsning. Tidligere studier har vist at kosthold under svangerskapet påvirker risiko men dette er første gang man har sett på inntak av økologisk mat og risiko for svangerskapsforgiftning.

Det ble rekruttert 28 192 førstegangsgravide kvinner til den norske mor og barn undersøkelsen, en prospektiv studie som fant sted fra 1999 til 2008. Informasjon ble innhentet gjennom spørreskjemaer om bruk av økologisk mat som omfattet seks matvaregrupper: meieriprodukter, kornprodukter, egg, grønnsaker, frukt og kjøtt. Per i dag finnes det ikke kontrollerte studier i denne størrelsen, men observasjonsstudier kan si noe om korrelasjon. Samtidig er det viktig å tenke på at inntaket er selvrapportert.

Bakgrunnsinformasjon om deltagernes økologiske kostholdsvaner ble innhentet og man så at de deltagerne som valgte mest økologisk mat, totalt sett spiste mer grønnsaker og hadde et generelt sunnere kosthold.

Brantsæter presenterte studien på en lett forståelig måte og gjorde en god jobb med å forklare resultatene for de som ikke er vant til vitenskapelige grafer. Hun nevner at kun frukt og grønnsaker ble ansett å være vesentlige resultater fra studien. Imidlertid er dette kun bemerket med denne ene grafen. Hvor er de andre grafene? Viser de negative bivirkninger? Eller er det ingen effekt? Vi som publikum sitter igjen uten å vite det virkelige omfanget ettersom hun velger å utelukke disse resultatene.

økologisk mat

Graf som viser sammenhengen mellom inntak av økologiske grønnsaker og risiko for svangerskapsforgiftning

Hun ser ut til å utelate det faktum at fem av de seks matvaregruppene ikke hadde noen signifikant forskjell. Personlig ville jeg foretrukket en oversikt over hele studiet, ikke kun enkelte resultater. Det bør også bemerkes med forsiktighet at de positive resultatene som ble sett hos de deltagerne av studien hadde et «sunt» kosthold men ikke nødvendigvis spise kun økologisk mat i kostholdet sitt.

Det bør også tillegges at dette kun er assosiasjoner, og at observasjonelle studier ikke kan si noe om årsakssammenheng. Derfor må eventuelle relasjoner bli sett på med et ivrig, men skeptisk øye.

Presentasjonen i sin helhet var tilfredsstillende, og Brantsæter forklarte funnene godt. Hun beskrev at hun rett og slett spekulerer i de mulige årsaker til sykdommer og lidelser, og at studien viser at risikoen for svangerskapsforgiftning kan reduseres ved å øke inntaket av økologiske grønnsaker.

Denne studien er en av flere som illustrerer fordelene med økologiske råvarer. Studien indikerer at det er fordeler ved å velge økologisk mat under svangerskap og ammeperiode. Det var et interessant foredrag som understreket behovet for et sunt kosthold like gjerne som et økologisk kosthold. En hver studie som nok en gang ser viktigheten av et sunt kosthold gjennom hele svangerskapet og tidlig barndom, bør applauderes og annonseres i media for å sørge for at mødre beskytter seg selv og sine barn.

økologisk mat stine-pedersen-svarthe

Ernæringsfysiolog Stine Pedersen Svarthe BSc jobber på Helsepilotene i Drammen.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *