Vi boikotter Black Friday

boikott black friday naturlig liv

Vi boikotter Black Friday, Cyber Monday og andre hurra meg rundt dager. Istedenfor inviterer vi deg til å bli med på å dele på godene! Vi deler ut 10 Wonderbagger til noen av de som trenger det (og virkelig ønsker seg det), og samtidig skal vi selv tømme våre skap for andre ting vi ikke trenger.

Black Friday, Cyber Monday, Singles day og priskriger i hytt og pine har en ting til felles. Det er ingenting grønt eller mega-fantastisk med noen av dem. Det er lureri som gir økt overforbruk, som igjen ødelegger planeten vår. For noen er tilbud en nødvendighet for å gi julegaver til sine barn. Mens for en økende andel er selv julemiddagen noe de må se langt etter. Påstander om at det hjelper de med dårlig råd kan plasseres sammen med utsagn som «jeg skal betale kredittkortet innen betalingsutsettelsen».

Black Friday i USA har gjort at mange heller bruker Thanksgiving på å stå i kø enn å nyte en god middag og tid sammen familie og gode venner. I køene trampes folk ned av andre som jakter etter de beste tilbudene.

Dagene er skapt for å øke butikkenes omsetning ved å lure oss til å kjøpe ting vi ikke trenger. Kampanjene i forkant får oss også til å tro at tilbudene er langt bedre enn de faktisk er. Markedsførere bruker godt dokumenterte teorier innen atferdspsykologi for å påvirke oss til å tro vi må ha enda flere ting.

Det er ingenting galt med at vi handler ting vi faktisk ønsker oss og trenger. Problemet oppstår med et unødvendig overforbruk og at noen få aktører presser ned priser til det ekstreme.

Produksjon av varer koster

I arbeidskraft, råmaterialer, naturressurser, skatter og avgifter (for de som faktisk betaler dette da). Ekstreme tilbud betyr alltid at noen taper underveis. Ofte i form av dårligere arbeidsvilkår og lønn. Eksemplene er mange på hvordan store bedrifter slipper unna å bidra til fellesskapet ved å gjemme penger i skatteparadis. For små gründerbedrifter er det urealistisk å konkurrere om pris med de store. Gjentatte forsøk om å konkurrere på pris gjør at veien blir desto lenger før det kan skape flere arbeidsplasser.

«Gode tilbud hjelper de med dårlig råd»

Vi er på ingen måte imot et godt tilbud i ny og ne. Som så mange andre, nyter også vi å kunne få det vi ønsker oss til en rimeligere penge.  I tillegg er det en stor glede for oss å kunne bidra til at andre kan kjøpe det de ønsker seg. Men vi kan ikke med god samvittighet slenge oss på Black Friday kjøret.

Etter vår mening er det er et alvorlig feilspor at priskrig skal være en nødvendighet i verdens rikeste land. Andelen som lever under fattigdomsgrensen øker, samtidig som forbruket fortsetter å stige blant de med penger i banken.

For de som lever under fattigdomsgrensen kan«Knallgode» tilbud eller «det er bare en femtilapp» være et slag i trynet når valget står mellom husleie eller mat. Veien kan da bli kort til å fylle lommeboka med kredittkort og leve i en illusjon om at det ordner seg til slutt.

Derfor velger vi å boikotte Black Friday i år også.

I fjor droppet vi bare å ha tilbud, mens i år vil vi oppfordre til solidaritet og deling. Vi donerer 10 Wonderbagger til noen som virkelig trenger det, istedenfor å kaste oss på Black Friday kjøret. I tillegg donerer vi 20 Wonderbagger i Sør-Afrika til trengende familier der.

Har du lenge gått og ønsket deg en Wonderbag, men opplever at pengene ikke strekker til i hverdagen? Da ønsker vi å høre fra deg! Send oss en epost til hei@naturligliv.no eller en privat melding på facebook. Vi kan dessverre ikke hjelpe alle, men vi kan ihvertfall hjelpe noen. Når neste anledning byr seg (f.eks. ved returer som vi ikke kan selge videre), vil vi ha de vi ikke får hjulpet nå i tankene.

Oppskrift på forandring

Naturlig Liv vil, istedenfor Black Friday salg, gi bort til de som trenger det og vi vil oppfordre flere til å bli med. Har du noe du ikke trenger? Legg det ut i en “gis bort” annonse på finn.no.

Om vi alle går sammen, kan vi finne en varig oppskrift på forandring som gavner hele verdens befolkning. Og ikke bare noen få.